Nieuws

Vernoeming dochter Harry en Meghan naar Elizabeth gemengd ontvangen

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun babydochter vernoemd naar koningin Elizabeth. Lillibet, zo heet het tweede kind van het in ongenade gevallen stel. Lillibet was het koosnaampje van de 95-jarige vorstin toen ze nog te jong was om haar eigen naam goed uit te spreken. De tweede naam van de vrijdag in Santa Barbara geboren baby is Diana, een evidente verwijzing naar de moeder van Harry.

Patrick van IJzendoorn
Prins Harry en zijn vrouw Meghan met hun in 2019 geboren zoon Archie. Beeld EPA
Prins Harry en zijn vrouw Meghan met hun in 2019 geboren zoon Archie.Beeld EPA

In het Verenigd Koninkrijk is met gemengde gevoelens gereageerd op de opvallende naamgeving. Sommigen beschouwden het als een handreiking van het duo naar de koninklijke familie, maar niet iedereen zag het op deze manier. Op de Britse ontbijttelevisie zei koningshuisbiograaf Angela Levin dat ‘het niet goed voelt’ dat Harry en Meghan de naam hebben gekozen waarmee wijlen prins Philip zijn vrouw in privékring altijd aanduidde.

Buckingham Palace was pas op het laatste moment geïnformeerd over de babynamen, waardoor het pas anderhalf uur na het bericht over de naamgeving met een reactie kwam. Harry kreeg onlangs veel kritiek omdat hij de koningin tijdens haar rouwperiode had aangevallen. In een van zijn ‘waarheidsbommen’ had hij laten weten dat Charles geen goede vader was, en dat ook diens eigen ouders niet goed voor hem hadden gezorgd, doelend op Philip en Elizabeth.

Lili, zoals Lilibet zal worden genoemd, is het elfde achterkleinkind van Elizabeth, maar het kan nog lang duren eer ze haar ‘naamgenoot’ in levenden lijve zal ontmoeten. Een prinses zal Lili zich niet kunnen noemen omdat ze te ver van ‘The Crown’ is verwijderd. Ze is nummer acht in de lijn der troonopvolging. Naast Britse koningin kan ze ook president van de Verenigde Staten worden. De blijde ouders namen beiden ouderschapsverlof op.

In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat Lillibet zondag is geboren in plaats van vrijdag.

Meer over