Vernieuwing doet VVD even slikken

Niet iedereen binnen de VVD-fractie is even blij met de kandidatenlijst die het partijbestuur in samenspraak met lijsttrekker Gerrit Zalm heeft samengesteld....

Oud-bewindslieden zoals Benk Korthals, Annemarie Jorritsma en Henk van Hoof zijn geen kandidaat, maar ook ervaren Kamerleden als Jan te Veldhuis, Nellie Verbugt en Jan Dirk Blaauw zijn niet meer verkiesbaar. 'Was dit nou nodig', vraag Anke van Blerck zich af. Zij is de enige die door Zalm was gevraagd om te blijven, maar zelf afhaakte.

Partijvoorzitter Bas Eenhoorn vindt van wel. 'We wilden geen half werk leveren, maar een forse vernieuwing op de lijst doorvoeren. Daarom is nu eenderde nieuw en eenderde vrouw.' Onder het credo 'jong en fris' werd de gemiddelde leeftijd van de eerste dertig omlaag gebracht naar 45 jaar.

Eenhoorn en Zalm plaatsten de staatssecretarissen Melanie Schultz van Haegen, Annette Nijs en Mark Rutte op de plaatsen 3, 5 en 11. De nieuwkomers Leatitia Griffith, Ayaan Hirsi Ali en Charlie Aptroot staan op 12, 16 en 19.

Veertigers zoals Geert Wilders en Hans van Baalen, die zich de vorige kabinetsperiode verdienstelijk maakten zijn vijftien tot twintig plaatsen gestegen ten opzichte van de lijst van mei. Door de desastreuze uitslag voor de liberalen dreigden zij toen de boot te missen.

Kritiek vanuit de fractie dat er te veel parlementair geheugen verloren gaat, bestrijdt Eenhoorn. Volgens hem staan er voldoende ervaren kandidaten op de lijst die weten hoe het spel gespeeld wordt. Van doorgeschoten positieve discriminatie ten aanzien van Schultz en Nijs wil hij evenmin weten.

'Dat zijn gewoon twee zeer stevige meiden, die hun sporen hebben verdiend', aldus Eenhoorn. Van Blerck vindt dat er wel een erg grote druk op hen wordt gelegd. 'Ik vond het destijds ook helemaal niet prettig op de achtste plaats te staan. 'Ze kunnen nog maar één kant opvallen', meent Pieter Hofstra (op plaats 18).

Eenhoorn ontkent dat er druk is uitgeoefend op zittende Kamerleden om zich terug te trekken. Toch waren er bij die pas zeer onlangs besloten geen Kamerwerk meer te ambiëren. 'Voor een aantal was snel duidelijk dat zij het niet moesten willen, anderen kwamen pas zeer recent tot het inzicht dat hun positie niet florissant was', aldus Eenhoorn.

Nellie Verbugt, die in mei nog van plan was een kabinetsperiode vol te maken, verklaart nu dat zij de sfeer in de Tweede Kamer na de recente verkiezingen onplezierig vindt. 'Er wordt van alles geroepen'. Ook maakte Verbugt de afweging dat haar waarde op de arbeidsmarkt, ze is 45 en tien jaar Kamerlid, nu nog hoog is.

Dat het Eenhoorn en Zalm menens is met de vernieuwing en dat pijnlijke boodschappen niet zijn geschuwd, blijkt uit de openlijke afwijzing van Jan Dirk Blaauw en Ruud Luchtenveld, die graag nog een periode hadden willen blijven. 'De heer Blaauw heeft twintig jaar goed gefunctioneerd, maar zijn verdiensten zijn niet zodanig uitzonderlijk dat hij opnieuw gekandideerd moet worden.'

Over Luchtenveld schrijft het hoofdbestuur in zijn verantwoording: 'Hij is sinds 1997 een verdienstelijk Kamerlid geweest, maar er zijn thans sterkere kandidaten.'

Meer over