Vernederend verlies voor Engelsen

De Engelse cricketploeg is in de derde testmatch vernederd door West-Indië. De wedstrijd was binnen drie dagen afgelopen doordat de Engelse batsmen zich vooral zaterdag geen raad wisten op de levendige pitch in Birmingham....

Van onze cricketmedewerker

AMSTERDAM

De ondergrond was een paradijs voor de Westindische fastbowlers die zich naar hartelust uitleefden op de stuntelende batsmen. In de eerste innings was Engeland al niet verder gekomen dan 147 runs. De West-Indiërs antwoordden met driehonderd runs op dezelfde ondergrond. De Engelse bowler Cork was opnieuw uitblinker met vier wickets.

Zaterdag moest Engeland de achterstand van 153 runs goedmaken. Dat totaal werd bij lange na niet gehaald. Rond de lunchtijd waren alle batsmen al weer terug in de kleedkamer voor 89 beschamende runs. Na afloop verweerden aanvoerder Atherton en diverse officials zich tegen de zware kritiek door het wicket als schuldige aan te wijzen.

De bowlers Bishop en Walsh waren verantwoordelijk voor de schade. Het leed was mogelijk nog groter geweest als West-Indië had beschikt over Curtley Ambrose, de snelste bowler ter wereld. Hij blesseerde zich in de eerste innings.

Grootste verliezers waren de toeschouwers die voor de resterende dagen al kaarten hadden gekocht. Zij eisten zaterdagmiddag luidkeels restitutie van hun toegangsgeld.

In 1966 verloor Engeland voor het laatst een testmatch, die doorgaans over vijf dagen wordt gespeeld, binnen drie dagen.

BIRMINGHAM (Edgbaston): derde testmatch: Engeland - West-Indië: England eerste innings 147; West-Indië eerste innings 300. England tweede innings 89; West-Indië wint met één innings en 64 runs.

Stand in serie van in totaal zes tests: 1-2. Volgende test: 27-31 juli, Manchester (Old Trafford).

Meer over