Vernaggelarij

Zwemmen door stroop, een kebabrestaurant in New York en 150.847 woorden.

PAUL ONKENHOUT

De participatiesamenleving en Het Puttertje van Donna Tartt roepen behoorlijk tegenstrijdige gevoelens op in de weekbladen. De een vindt het helemaal niks, de ander vindt het geweldig.

Eerst de participatiesamenleving maar. Hoofdredacteur Joustra van Elsevier is nu al fan. Het verbaasde hem niet dat dit deel van de Troonrede op nogal wat verzet stuitte. 'Dat je in de eerste plaats voor jezelf en je naasten moet zorgen, is geen concept dat Nederlanders makkelijk accepteren, verslaafd als ze zijn aan de overheid.' Verslaafd, ja.

Aan de andere kant van het spectrum spiegelt Vrij Nederland in 'De Week Waarin...' de zaken iets anders voor; met meer scepsis vooral.

'Participatiemaatschappij suggereert (...) dat we tot voor kort allemaal de godganse dag met één hand in onze joggingbroek op de bank hingen. Bovendien lijkt het woord te willen uitstralen dat het eigenlijk iets heel gezelligs is om straks naast je drukke baan en hectische gezinsleven ook die 95-jarige buurvrouw tweemaal daags te moeten wassen.'

Het eindoordeel: 'Het is opzichtige vernaggelarij.'

Ook Het Puttertje verhit de gemoederen. Elsevier schaart zich aan de zijde van de Volkskrant (vijf sterren). 'Het moet gezegd, Tartts derde is alle ophef en geknuffel waard. Groots en Dickensiaans van opzet, weergaloos van stijl en een verhaal waarin verschillende lijnen vernuftig in elkaar zijn gevlochten.'

De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland schuiven aan bij NRC Handelsblad, dat twee sterren gaf. In De Groene is Het Puttertje een 'teleurstellende leeservaring' en wordt het verhaal 'eentonig uitdijend' genoemd.

Vrij Nederland noemt de roman nog net geen opzichtige vernaggelarij, maar veel scheelt het niet. De 'leeservaring' komt neer op 'zwemmen door stroop' en het laatste woord van de bozige recensent van dienst liegt er ook al niet om: 'Dramatisch.'

De Groene opent met een stuk over een eigen baksel, de nieuwe cover. Ook het logo is vernieuwd. Hoofdredacteur Schutte legt tot in detail uit wat aan de verandering is voorafgegaan. 'De beperkingen moeten zo worden ingezet dat ze niet meer als beperkingen voelen.' Voor de fijnproevers, zullen we maar zeggen. Ons bescheiden oordeel: drie sterren. Inhoudelijk vallen vooral de rauwe verhalen over zwakbegaafde moeders en eenzaamheid op.

360 stort zich op het e-book en de e-reader. 'Vaarwel ezelsoor', is de montere aankondiging. Het beste verhaal in het buitenlandmagazine gaat over de 'eigen CIA' die de politie van New York na de aanslagen op 11 september oprichtte. 'Moslims werden gevolgd in hun moskeeën, op hun sportvelden, in hun bedrijven, hun gezelligheidsverenigingen en zelfs in hun huizen.'

New York wordt van binnenuit bedreigd, was de gedachte. 'Harkers' gingen in de stad op zoek naar potentiële terroristen. Vaak werd een kebabrestaurant bezocht van een Perzische vrouw. Het vermoeden bestond dat het de agenten vooral om het eten te doen was.

De winnaar van de week is staatssecretaris Teeven. Het aantal woorden dat hij plenair heeft uitgesproken in de Tweede Kamer, is 150.847, schrijft VN. Dat is meer dan alle andere leden van Rutte II.

undefined

Meer over