Vermoeide Siemerink slaat weer aan 't tobben

Tussen tobben en triomferen, ligt een hele poos voor Jan Siemerink. Hij is terug op plaats 24, zijn beste klassering, en hij is van ver gekomen....

Van onze verslaggever

Coen Vemer

NEW YORK

De afgelopen week excelleerde Siemerink in het toernooi van Long Island, waar hij pas in de eindstrijd eerbiedig moest buigen voor Kafelnikov. Hij bleek er meteen ook zijn kruit te hebben verschoten, want in de eerste ronde van de open Amerikaanse kampioenschappen kon hij de Amerikaan Derek Rostagno geen moment in verwarring brengen. Hij verloor met drie maal 6-4.

Siemerink behoort tot de groep spelers die net tegen de top aanleunen. Het is een tamelijk grote groep, waartoe ook Haarhuis en Eltingh zich mogen rekenen. Op een goede dag kunnen ze van iedereen winnen, maar zit het tegen, dan kunnen ze ook van iedereen verliezen. Boeken ze een paar goede resultaten, dan rammelen ze aan de poort van de Top-20.

Rostagno, die lang voordat hij zich businessclas kon veroorloven in een VW-busje langs de toernooien trok, was eens ook zo'n speler. Door een hardnekkige armblessure dreigde hij evenwel zijn carrière te moeten beëindigen, maar nu hij is genezen, lijkt hij op de weg terug. Zijn solide service-volleyspel was Siemerink in elk geval ruimschoots te machtig.

De linkshandige balvirtuoos uit Rijnsburg kon zijn ambities om tot de beste twintig tennissers van de wereld door te dringen geen moment duidelijk maken. Dat kwam voornamelijk doordat hij op Long Island te veel energie had verspeeld. Hij was moe en raakte daardoor snel geïrriteerd bij tegenslag. 'Ik kon bijvoorbeeld maar moeilijk accepteren dat Rostagno ook af en toe gewoon een goede bal sloeg', erkende hij naderhand.

De omschakeling van een rustieke club in Commack naar het pandemonium van de US Open, door niemand minder dan Pete Sampras al eens met een gekkenhuis vergeleken, was groot. Bovendien was de baan in New York een fractie sneller dan die waarop hij zich een week lang had voorbereid, en Siemerink bezat niet het vermogen zich zo vlot aan te passen. De tol van het succes was dus hoog.

Al gauw speelde hij niet meer tegen Rostagno, maar vooral tegen zichzelf. Hij miste ballen die hij vorige week gemakkelijk over het net kreeg en dat frustreerde hem in hoge mate. Een uitgeruste Siemerink zou er de schouders over ophalen om en zich aan het volgende punt te wijden, nu slaagde hij er maar niet in zijn fouten uit het hoofd te bannen.

Hij verborg zijn ergernis niet. Hij sloeg ballen woest tegen de grond, trapte tegen de reclameborden, smeet zijn racket in het rond, kreeg daarvoor ook een officiële waarschuwing van de scheidsrechter, en sterkte daarmee slechts zijn tegenstander in de gedachte dat die op de goede weg was. 'Ik had graag mijn goede vorm bevestigd op de US Open', sprak Siemerink. 'Het is een grote teleurstelling, maar ik geloof niet dat die van invloed zal zijn op mijn zelfvertrouwen. Ik heb genoeg bewezen dat ik kan tennissen.'

Evenals Siemerink kwam ook Sjeng Schalken niet door de openingsronde. De juniorenkampioen van vorig jaar kwam tegen de Fransman Pioline weer eens tot de ontdekking dat fouten op het hoogste niveau direct worden afgestraft. De achttienjarige Limburger miste een flinke handvol breekpunten en een setpunt, en kreeg daarvoor in drie sets de rekening gepresenteerd.

Bij de vrouwen haalden Manon Bollegraf en Brenda Schultz wel de volgende ronde, zij het niet zonder problemen. Petra Kamstra had weinig in te brengen tegen de Amerikaanse zwaargewicht Lindsay Davenport en ook Miriam Oremans kwam er niet aan te pas, tegen Katrina Adams.

Een dag eerder had Joost Winnink voor een verrassing gezorgd door in zijn eerste Grand Slam-toernooi de kersverse Britse hoop in bange dagen Greg Rusedski in vier sets uit te schakelen. Rusedski is linkshandig en staat bekend als de hardste serveerder van het circuit. Winnink, die zich in de kwalificaties had verzekerd van een startbewijs, toonde zich geen moment geïmponeerd.

Een andere grote serveerder, Goran Ivanisevic, voegde een nieuw hoofdstuk toe aan zijn lotgevallen op de US Open. Hij stond op winst tegen de Nieuwzeelander Brett Steven, maar zwikte door zijn enkel en moest hinkend afhaken. Richard Krajicek komt pas vandaag voor het eerst in actie. De als twaalfde geplaatste Nederlander speelt tegen de Tsjech Novacek.

Meer over