NieuwsCoronacrisis

Vermoeide Bruins stapt op als minister voor Medische Zorg

Terwijl het kabinet zich staande tracht te houden in de coronacrisis, valt de hoofdverantwoordelijke voor de Nederlandse aanpak weg. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg legt zijn taken op doktersadvies neer om te herstellen van oververmoeidheid.

Minister Bruno Bruins woensdagavond na het Kamerdebat. Beeld  Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister Bruno Bruins woensdagavond na het Kamerdebat.Beeld Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant

Bruins werd woensdag tijdens het debat over het coronavirus in de Tweede Kamer onwel. Na een paar seconden krabbelde hij weer op, dronk een glas water en verliet de Kamer. Een half uur later spoedde Bruins zich naar zijn dienstauto, de pers ontwijkend. Kort daarop meldde hij op Twitter dat het naar omstandigheden goed ging. Een goede nachtrust moest voldoende zijn om donderdag met frisse moed te kunnen beginnen.

Een dag later trad Bruins alsnog af, na het advies van medici om zeker een paar weken rust te houden. Zo’n lange rustperiode is geen optie tijdens de om zich heen grijpende coronacrisis. De VVD’er maakt plaats voor minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die vanaf nu hoofdverantwoordelijke is voor de Nederlandse aanpak van het virus.

Er komt nog een vervanger die Bruins’ andere taken als minister voor Medische Zorg en Sport op zich neemt. De komende tijd zoekt het kabinet een geschikte kandidaat.

Premier Mark Rutte noemde de beslissing van Bruins donderdagavond ‘ontzettend triest’. Volgens Rutte was zijn partijgenoot niet te vermurwen om de situatie nog even aan te kijken, omdat dat niet goed zou zijn voor het land. De premier bedankte Bruins voor zijn ‘vreselijk harde werk’ bij het voorbereiden van de ziekenhuizen op de verspreiding van het virus.

Perfectionist

Bruins kreeg in 2017 een van de zwaarste portefeuilles in het kabinet-Rutte III. Veel politieke ervaring op het hoogste niveau had hij niet, al was hij een tijd actief in Den Haag als gemeenteraadslid en wethouder en kort staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet-Balkenende III. Voor zijn ministerschap was hij topman van uitkeringsinstantie UWV. Van de zorg had hij weinig kaas gegeten, gaf hij bij zijn aantreden grif toe. Op de vraag wat hij van zorgverzekeringen wist, antwoordde hij: ‘Niets. Nou ja, wat een geïnteresseerd krantenlezer weet.’

Bruins moest de tijd nemen om eerst het stelsel begrijpen en alle ‘spelers’ te leren kennen. Daarin toonde hij zich een perfectionist, of het nu ging om de zorgverzekering, het elektronisch medisch dossier of de medicijnprijzen. Hetzelfde plichtsbesef legde hij aan de dag tijdens de coronacrisis. Bruins stond nooit ‘uit’, tot zijn gezondheid hem daartoe noopte.

Bij de systeemliefhebber ontbrak het politieke gevoel. Dat brak hem op bij het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen. In een verloren ogenblik noemde hij de ziekenhuizen ‘een stapel stenen’. Binnen het ministerie is dat geaccepteerd taalgebruik, maar de Kamer was laaiend. Afgelopen Prinsjesdag moest Bruins opnieuw diep door het stof, na zijn suggestie dat depressie onder jongeren kon worden verholpen door ‘wat minder op telefoons en tablets te kijken’.

De laatste weken belandde Bruins midden in een volksgezondheidscrisis van de eerste orde, de corona-pandemie. Geen systeem-, maar een maatschappelijke crisis. Dat vereist andere vaardigheden dan het tot in de details beheren van een gezondheidssysteem. De VVD’er stond onder grote druk en kreeg soms felle kritiek, ook op zijn weifelende optredens in de Kamer en de media.

Dat, in combinatie met zijn perfectionisme, werd minister Bruins uiteindelijk fataal. De omstreden keuze van Rutte om twee ministers op Volksgezondheid te zetten, pakt nu wonderwel goed uit: De Jonge hoeft het departement niet meer te doorgronden en kan meteen vol aan de slag.

Meer over