Vermoeide Ba heeft geen verweer tegen Baljakin

Aleksandr Baljakin heeft een zo goed als beslissende voorsprong genomen door de zevende matchpartij in de Grandmasters 95 te winnen van Bassirou Ba....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

FRANEKER

Bassirou Ba zag er zaterdag geen gat meer in. Naarmate de middag vorderde viel het denken hem steeds zwaarder, laat staan het bedenken. Zelfs een vinnige verdediging kon Ba er niet meer uitpersen. Voor iedereen het goed en wel in de gaten had was het doek gevallen. De 43-jarige Senegalees was afgedraaid en kon de volgende dag maar één verklaring voor zijn verlies geven: 'Pfff, fatigue, pfff'.

De reis vanuit Minsk had zijn tol geëist. Eerst moest de trein genomen worden naar Warschau. Daar diende acht uur gewacht te worden op het aansluitende vliegtuig naar Nederland. Meteen de volgende dag volgde de zevende ronde in Franeker.

Ook opponent Baljakin liet van ellende een steekje vallen maar ernstige gevolgen had het voor hem niet. De zwartspeler had de witte manoeuvre 11.35-30, met het daaropvolgende terugruiltje, niet eens als mogelijkheid opgenomen. Een lelijke randschijf was het gevolg. De partij was rimpelloos in remise geëindigd als Ba tijdig het centrum had bezet. In plaats daarvan zocht hij onduidelijke complicaties.

Een spannende partij volgde met als grootste vraag of de zwarte aanval zou doorslaan. Mocht dit falen dan zou de witte strategie verantwoord blijken en bleef zwart met overtollig materiaal op de korte vleugel zitten.

In deze discussie moest Ba zwaar ongelijk bekennen. 52.47-42 is nodig omdat zwart in normale varianten veel vroeger op dam komt. In de precaire situatie liggen de verdedigingsmogelijkheden bovendien niet voor het oprapen. Als wanhoopspoging had wit 53.33-28 27-32 54.24-20 32x23 55.20-15 kunnen proberen al is 55...3-9 56.14x3 23-29 57.3x21 31-36 waarschijnlijk winst voor zwart. Deze verdediging had Ba kunnen, en moeten, proberen om de hoop op remise en een goede afloop van de match levend te houden.

In de andere match neemt het zelfvertrouwen van Aleksandr Schwarzman met de dag toe. Na de winst in de vijfde partij veranderde de Rus van strategie. In de zesde partij in Minsk speelde hij de partij binnen een uur bedenktijd naar remise. 'Het is een vreemd gezicht om Schwarzman op remise te zien spelen,' merkte Scholma ook in Franeker op.

Maar niet alleen remise is het doel van de Rus die zienderogen geïnteresseerd is in een vroegtijdige knock-out. Toen de openingsstrategie van witspeler Gantwarg zaterdag als mislukt kon worden beschouwd, ging Schwarzman er pas goed voor zitten. Gesteund door een goede positie en, niet onbelangrijk, een zee van bedenktijd draaide hij de duimschroeven stevig aan. Maar Gantwarg liet zich niet vermurwen ook al stond een kleine finesse een snelle puntendeling in de weg.

Remise was het, maar Schwarzman hield zijn opponent tegen zijn zin bijna zes uur aan het bord gekluisterd. Toen het remisevoorstel van de machtigste kwam, werd de hand met zichtbaar ongenoegen door Gantwarg aangenomen.

Zondag manifesteerde het dilemma van Gantwarg zich nogmaals. Met zwart stak hij veel tijd in een risicovolle onvoltooide hekstelling. Wit speelde 'pseudo-agressief' zoals de trouwe damtoeschouwer J. Spoelstra het met volmondige instemming van grootmeesters Scholma en Wiersma benoemde. Pseudo of niet, in de partij kwam zwart er niet meer aan te pas maar wist ditmaal wel een snelle weg naar remise te vinden. Hij vond op de lange vleugel tegenwicht voor het witte centrumoffensief.

Omdat Schwarzman niet tot winst kwam is Gantwarg, ongetwijfeld getergd door de manier waarop Schwarzman zijn overwicht iedere keer inpepert, nog niet verslagen. In een avondlijke analyse met Auke Scholma bleek Gantwarg nog niets van zijn strijdlust te hebben ingeleverd. Trouw tot de laatste ronde zal hij zijn kansen blijven zoeken. In welk speltype dan ook.

FRANEKER: Grandmasters '95, WK-matches, zevende ronde: Ba (Sen) - Baljakin (WRus) 0-2; Gantwarg (WRus) - Schwarzman (Rus) 1-1; achtste ronde: Baljakin - Ba 1-1 (tussenstand 10-6), Schwarzman - Gantwarg 1-1 (tussenstand 9-7).

Meer over