Vermoeden van massaal misbruik van voorwetenschap bij softwarebedrijf SAP Grootste schandaal op Duitse effectenbeurs in de maak

Bij de Duitse softwareproducent SAP is een omvangrijk onderzoek naar beurshandel met voorkennis begonnen. De zaak kan het grootste Duitse beursschandaal worden sinds het wettelijk verbod op handel met voorkennis van kracht is geworden in 1994, zegt het Duitse bureau BAWe, dat toeziet op de naleving van de wet....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De misdrijven zouden zijn begaan vlak voor de publicatie van de kwartaalcijfers van SAP, eind oktober vorig jaar. Die resultaten vielen lager uit dan verwacht, waarna de koers van het aandeel met bijna een kwart daalde tot 212 mark.

Inmiddels is de koers van SAP weer gestegen tot 321 mark gisteren. Het nieuws van het voorkennisonderzoek leidde gisteren aanvankelijk tot een koersdaling van meer dan tien mark maar uiteindelijk bleef de schade beperkt tot een verlies van twee mark.

Vlak voor de publicatie van de cijfers vorig jaar oktober, is fors gehandeld in aandelen, door personen die wisten van de magere resultaten en anticipeerden op een koersdaling. Dit ging gepaard met ongebruikelijke handelsactiviteit waardoor het toezichtsbureau werd gealarmeerd. Na enig speurwerk waarschuwde dit bureau het openbaar ministerie.

Het openbaar ministerie heeft nu besloten tot een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij wordt de handel en wandel onderzocht van honderd personen die weet hebben van SAP's financiële situatie. Daarbij gaat het om medewerkers van SAP, maar ook bankiers en financiële adviseurs van buiten het softwarebedrijf.

Het onderzoek is een smet op de naam van SAP dat door velen, waaronder bondskanselier Helmut Kohl, is geprezen als voorbeeld van de Duitse kracht op het gebied van informatie-technologie. SAP maakt computerprogramma's voor het management van bedrijfsproductieprocessen en concurreert met het veel kleinere Nederlandse Baan. Beide bedrijven verkopen hun producten over de hele wereld en zijn ook in de Verenigde Staten toonaangevend.

Misbruik van de wet misbruik voorwetenschap kan in Duitsland worden bestraft met een geldboete en een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Deze wet is sinds 1994 van kracht. In 1995 werd het toezichtsbureau geopend, dat verdachte transacties vooronderzoekt voordat ze naar het openbaar ministerie worden doorgesluisd. Ondanks zijn prille bestaan heeft de wet al tot verschillende veroordelingen geleid. De straf bedroeg telkens geldboetes. De hoogste boete was 3,6 miljoen mark (circa vier miljoen gulden).

In Nederland bestaat al langer een soortgelijke wet waarin misbruik van voorkennis wordt verboden, de Wet Misbruik Voorwetenschap van 1989.

Die heeft pas dit jaar tot de de eerste twee straffen geleid, een voorwaardelijke gevangenisstraf voor een familielid van een Weweler-functionaris, en een schikking in de vorm van een forse geldboete voor de vrouw van ABN Amro-bestuurder Louis de Bièvre. Andere processen eindigden in nederlagen voor de fraude-officieren.

Het Nederlandse toezichtsbureau, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), heeft geen verklaring paraat waarom het de Duitsers kennelijk gemakkelijker afgaat om tot veroordelingen te komen.

Het toezichtsbureau wijst erop dat de STE misbruik niet zelfstandig kan bestraffen met een boete of een dwangsom zonder tussenkomst van de officier van justitie. Wel ligt er een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.

Meer over