'Vermiste' leden Greenpeace zijn terug op schip

Drie 'vermiste' leden van de milieuorganisatie Greenpeace zijn aan boord van het zeiljacht Vega. De activisten zeggen zich twee weken lang verborgen te hebben gehouden bij het atol Mururoa waar Frankrijk in september ondergrondse kernproeven wil uitvoeren....

Reuter

PARIJS

De drie, onder wie ere-voorzitter David McTaggart en de Nederlander Henk Haazen, hebben zich ook enige tijd opgehouden op het atol Vanavana, tweehonderd kilometer ten noorden van Mururoa. De Franse marine zei zaterdag daar sporen van de actievoerders te hebben gevonden. Ook hebben ze de Vega gezien die een rubberboot op sleeptouw had.

Volgens Greenpeace zijn de drie daar echter maar korte tijd geweest 'en niet de hele tijd, zoals de Fransen denken'. Waar de mannen dan wel waren, zei Greenpeace niet. De Franse marine heeft twee weken naar hen gezocht.

Greenpeace verzet zich tegen het voornemen kernproeven te houden. Franse mariniers enterden twee weken geleden het actieschip de Rainbow Warrior II en voeren sindsdien voortdurend patrouilles uit om ervoor te zorgen dat actievoerders buiten een tot verboden gebied verklaarde zone rond Mururoa blijven.

Drie andere rubberboten met Greenpeace-activisten zijn door de Fransen tegengehouden, de vierde boot bereikte een boortoren.

Meer over