Vermiste broertjes gevonden in afvoerbuis

Al gauw na de vondst zondag van de broertjes Ruben en Julian - die vrijwel zeker zijn gedood door hun vader - begon het zwartepieten over de rol van de jeugdhulpverlening bij dit familiedrama.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER GIESEN

UTRECHT - De lichamen van de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zijn op Eerste Pinksterdag gevonden in een sloot bij het Utrechtse dorp Cothen, door een toevallige passant. Zondagavond laat maakte de politie bekend dat het om de broers gaat, hoewel de identificatie nog niet volledig is afgerond.

Hoogstwaarschijnlijk zijn de jongens omgebracht door hun vader, maar de politie wilde dit weekend geen nadere mededelingen doen over de toedracht. De lichamen werden gevonden in een 'duiker', een buis onder het wegdek die twee sloten met elkaar verbindt. Politie en justitie wilden niet zeggen of de vader de jongens daar moedwillig heeft verstopt. Wel werden de oranje spanbanden, waarnaar lange tijd werd gezocht, in de duiker aangetroffen. De politie was tot gisteravond bezig met sporenonderzoek.

In de ochtend van 7 mei werd het lichaam van de 38-jarige vader van de jongens gevonden. Hij had zichzelf opgehangen in het recreatiegebied Doornse Gat. Pas aan het einde van diezelfde middag werd bekend dat hij zijn zoons had meegenomen voor een korte vakantie. Sindsdien werd met man en macht naar de jongens gezocht, door politie, mariniers en honderden vrijwilligers die via Facebook werden gemobiliseerd.

Uiteindelijk werden de lichamen bij toeval ontdekt, in een gebied waar nog niet was gezocht. Volgens een woordvoerder van de politie stond het weidegebied tussen Doorn en Wijk bij Duurstede wel op een lijst van nog te doorzoeken gebieden.

De lichamen van de jongens werden in de nacht van zondag op maandag overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. De formele identificatie kan nog enige tijd in beslag nemen, aldus de politie. Zij wordt bemoeilijkt doordat de lichamen twee weken in het water hebben gelegen. Toch kon de politie zondag al zeggen dat het om de twee vermiste broers gaat. Bij de lichamen werden het camouflage T-shirt en de oranje spanbanden gevonden waarnaar de politie op zoek was.

Nadat bekend werd dat de jongens gevonden waren, ontstond al een snel een file op de dijk bij Cothen. De politie moest de belangstellenden op afstand houden, zodat forensisch onderzoekers hun werk konden doen. Op diverse condoleancewebsites kwamen maandag tienduizenden reacties binnen. Op de basisschool van de broertjes in Zeist is vanochtend een bijeenkomst voor leerlingen en hun ouders.

Dinsdag 7 mei

Het lijk van de vader van Ruben en Julian wordt gevonden in het Doornse Gat. Politieagenten, speurhonden en militairen kammen tevergeefs het recreatiegebied uit naar de twee vermiste zoontjes.

Woensdag 8 mei

De zoektocht breidt zich uit naar Beek in Limburg. Daar heeft de vader getankt: de jongens zaten toen nog in zijn auto.

Donderdag 9 mei

De zoekactie in het Limburgse Bunderbos, met 30 landmachtmilitairen en 8 combat trackers, levert niets op.

Vrijdag 10 mei

De eerste burgeracties beginnen. Honderden mensen zoeken in Doorn, Leersum en Rhenen.

Zondag 12 mei

Onderzoek rondom een visvijver in een recreatiegebied in Geulle, vlakbij Beek.

Woensdag 15 mei

De moeder van de jongens wijst zoekplekken aan in Zeist. Mariniers zoeken opnieuw tussen Rhenen en Doorn.

Zondag 19 mei

Bij de zoekactie worden een helikopter en een F-16 ingezet. Uiteindelijk vindt een voorbijganger de lichamen van de jongens in een sloot bij Cothen.

undefined

Meer over