Vermiste activist mishandeld

Een activist van de Oekra-iense oppositie zegt te zijn gemarteld door onbekende mannen met een Russisch accent, die hem ruim een week gevangen hebben gehouden. De 35-jarige Dmitro Boelatov werd donderdag buiten de hoofdstad Kiev aangetroffen, na acht dagen vermist te zijn geweest.

KIEV - Tegen het tv-station Kanal 5 zei hij vrijdag al die tijd te zijn geslagen en anderszins gefolterd. 'Ze hebben me gekruisigd, ze hebben mijn handen vastgespijkerd. Ze hebben een stuk van mijn oor afgesneden, ze hebben in mijn gezicht gesneden. Er is geen plek op mijn lichaam niet geslagen', zei hij. 'Godzijdank leef ik nog.'

Zijn gezicht en kleren zaten tijdens de uitzending nog vol opgedroogd bloed.

Boelatov zei in het donker te zijn vastgehouden. Door de duisternis kon hij zijn ontvoerders niet herkennen. Na ruim een week werd hij gedumpt in een bos.

Boelatov is een van de leiders van Automaidan, een groep automobilisten die deelneemt aan de protesten tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj.

Volgens Boelatovs vriend en medeactivist Oleksi Hritsenko staat Automaidan door haar politiek engagement onder enorme druk. Auto's worden verbrand en leden worden geïntimideerd en mishandeld. Verschei- denen van hen zijn het land ontvlucht. De journaliste Tetiana Tsjornovol, lid van Automaidan, werd in december in elkaar geslagen.

Oppositieleider Petro Porosjenko heeft Boelatov bezocht in het ziekenhuis waar hij donderdagavond werd opgenomen. 'Hij heeft me gevraagd iedereen te vertellen dat hij niet gebroken is en dat dat ook niet zal gebeuren', zei een grimmig kijkende Porosjenko tegen Kanal 5. 'Hij is vol energie, zijn geest is sterk.'

Boelatov is een van de drie activisten wier verdwijning in Oekraïne tot ontsteltenis hebben geleid. Een dag voor zijn ontvoering werd Igor Loetsenko, ook een bekende activist, gevonden. Hij was naar een bos gebracht en daar zwaar mishandeld door onbekenden.

Loetsenko was ontvoerd uit het ziekenhuis waar hij medeactivist Joeri Verbitsky heen had gebracht voor een behandeling aan zijn oog. Verbitsky werd naderhand dood aangetroffen.

undefined

Meer over