NieuwsCanada

Vermissing en drie snelwegmoorden houden Canada in zijn greep

De moord op twee toeristen en een nog niet geïdentificeerde man houdt de normaal zo rustige Canadese provincie Brits-Columbia in zijn greep. Sinds dinsdagavond verdenkt de Canadese politie twee voortvluchtige tieners van de drie moorden. Eerder deze week werden diezelfde tieners zelf nog als vermist opgegeven in hetzelfde gebied.

Castor van Dillen
De Australiër Lucas Fowler (23) en de Amerikaanse Chynna Deese (24) omhelzen elkaar 13 juli bij een tankstation, twee dagen voor hun lichamen gevonden zouden worden langs de snelweg. Beeld AFP
De Australiër Lucas Fowler (23) en de Amerikaanse Chynna Deese (24) omhelzen elkaar 13 juli bij een tankstation, twee dagen voor hun lichamen gevonden zouden worden langs de snelweg.Beeld AFP

De onrust begon op maandag 15 juli toen de lichamen van de Australiër Lucas Fowler (23) en de Amerikaanse Chynna Deese (24) werden ontdekt langs een snelweg in de Canadese provincie Brits-Columbia. De twee toeristen hadden elkaar twee jaar geleden ontmoet op een vakantie in Kroatië en trokken sindsdien veel met elkaar op. Ze waren op een drieweekse roadtrip op weg naar Alaska. Volgens de politie zijn ze neergeschoten nadat hun auto pech kreeg langs de snelweg in de buurt van de toeristische bestemming Liard River Hot Springs in het noorden van Brits-Columbia.

Vier dagen later werd een brandende truck gevonden op zo’n 500 kilometer ten westen van Liard River. Dat voertuig was van de Canadese tieners Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18). De jongens werden als vermist opgegeven, omdat ze al enkele dagen geen contact meer hadden met hun ouders. Even werd gevreesd dat de tieners ook slachtoffer zouden zijn geworden van een misdrijf.

Gevaarlijke jongens

‘Het zijn gewoon kinderen op avontuur. Het zijn goede jongens’, zei Al Schmegelsky, de vader van Bryer maandag, voordat hij wist dat zijn zoon en beste vriend als verdachten worden gezien. Volgens hem kent het tweetal elkaar al sinds de basisschool. ‘Ze hadden net de middelbare school afgerond en werkten de afgelopen vijf weken in een Walmart. Het werk viel tegen, dus besloten ze de auto te pakken naar het noorden’, aldus de vader tegen de Canadese nieuwszender Chek News.

Sinds dinsdagavond beschouwt de politie de tieners Kam en Bryer niet meer als vermist, maar als verdachten van mogelijk drie moorden. Tot die conclusie komt de politie na het bestuderen van nieuwe feiten.

Chynna Deese en Lucas Fowler Beeld AP
Chynna Deese en Lucas FowlerBeeld AP

Zo vond de politie kort nadat de uitgebrande truck van de tieners was gevonden nóg een lichaam bij de snelweg. De man, die nog altijd niet is geïdentificeerd, wordt door de politie omschreven als een witte zwaargebouwde man van 50 tot 60 jaar oud met grijs haar. De tieners zelf zijn volgens de politie voor het laatst gezien toen ze in een grijze Toyota Rav4 de provincie uitreden waarin de moorden zijn gepleegd, richting de noordelijke provincie Saskatchewan. Deze auto is inmiddels, net als het eerder voertuig van de tieners, uitgebrand aangetroffen in de provincie Manitoba.

‘Gezien de laatste ontwikkelingen, worden Kam en Bryer niet meer beschouwd als vermist. De politie zoekt hen nu als verdachten’, aldus een verklaring van de Royal Canadian Mounted Police. ‘Ze zijn gevaarlijk. Benader ze niet en onderneem niet zelf actie´, voegde een sergeant toe op een persconferentie. Burgers worden opgeroepen het noodnummer van de politie te bellen als ze het tweetal zien.

Zoektocht

De inwoners van Brits-Columbia zijn niet gewend aan zo’n grote aanwezigheid van politie en de media-aandacht. ‘De geruchtenmolen draait overuren’, zegt Gail Andrews, die langs de snelweg naar Alaska woont, tegen de Canadese nieuwszender CBC. ‘Mensen zeggen nu: stap niet uit je auto, anders word je vermoord.’

De zoektocht naar de verdachten is in volle gang, ondertussen staan familieleden van de vermoorde toeristen de media te woord. In een interview met de Australische televisiezender ABC vertelt Chynna’s moeder Sheily dat ze in haar agenda had genoteerd wanneer ze haar dochter weer zou zien. ‘Ik weet nu niet wat ik ga doen op 31 juli.’

Meer over