Vermakelijke best-of-show Groenendijk

CABARET..

Merijn Henfling

Cabaret Hoe kun je als cabaretier meer uit je show halen? Theo Maassen bracht zijn laatste voorstelling uit in de bioscoop, Sanne Wallis de Vries en Najib Amhali speelden best-of-shows. Ook cabaretier Richard Groenendijk bundelt dit seizoen zijn beste fragmenten in Terug bij af.

En dan valt op dat de personages en anekdotes uit de afgelopen tien jaar op een natuurlijke manier bij elkaar passen. Het gaat vaak om mensen die worstelen met het leven, hun ego, hun omgeving en hun lichaam – opvallend veel vrouwen van eenvoudige komaf. Gemeenschappelijk kenmerk is hun roep om erkenning en de angst om afgewezen te worden.

Tragikomisch hoogtepunt is de Rotterdamse Jopie (levensmotto: ‘Ik ben een geverd en van een geverd maak je geen nemerd’), een vrouw die vooral met zichzelf bezig is. Met Jopie, maar ook met beschrijvingen van zijn familie speelt hij zijn publiek plat: vaak schuilt de grap in overdrijvingen en vergelijkingen, een methode die hij soms iets te kwistig toepast.

Al zijn personages zijn in de kern Groenendijk zelf, die als kind al kampte met ‘de ziekte van aandacht’. Opnieuw vertelt hij hoe hij als jongetje als enige uit zijn dorp niet mocht figureren in de verfilming van Op Hoop van Zegen, omdat hij te dik was.

Hoewel Groenendijk inmiddels algemeen erkend wordt, is hij nog altijd bang om afgewezen te worden. Openhartig benoemt hij zijn angsten en eigenaardigheden. Zal hij zich altijd een buitenstaander blijven voelen?

Hoewel de ondertoon van deze show eerder pessimistisch dan opgewekt is, verlaat niemand treurig de zaal. Integendeel: Groenendijk is een entertainer die zijn publiek van lachsalvo naar lachsalvo voert. Daarnaast gaat het ook nog eens ergens over.

Merijn Henfling

Meer over