VERLIEZERS: Malcolm Rifkind

Al op zijn 28ste werd Malcolm Rifkind voor het eerst parlementslid, maar nog steeds staat hij bekend als een loner in de partij, een buitenbeentje....

Rifkind wist zich tot nu toe te handhaven, en bemachtigde elke post die hij begeerde, dankzij zijn grote schranderheid die respect bij zijn vrienden en tegenstanders afdwong. Zijn politieke koerswijzigingen gingen altijd vergezeld van wel overwogen argumenten.

Zo werd hij, nadat hij Defensie voor Buitenlandse Zaken had verruild, duidelijk eurosceptischer. In de BSE-crisis stuurde hij aan op een harde confrontatie met de andere lidstaten van de EU. Niet uit overtuiging, maar als tactiek.

Het bracht hem geen nieuwe aanhang. Zij Europa-gezinde vrienden namen het hem kwalijk, de eurosceptici bleven hem wantrouwen. Toch redt de nazaat van gevluchte Litouwse joden zich altijd uit moeilijke situaties.

In 1990 leek hij het in zijn thuisland Schotland te moeten afleggen tegen de ultra-rechtse Michael Forsyth (nu ook een minister die donderdag zijn zetel verloor), maar zie, Thatcher koos zijn zijde. Zoals een vriend het zei: 'Hij komt altijd uit een scrum met de rugbybal in de hand.'

Meer over