VERLIEZERS: Ian Lang

In zijn eigen Schotland, van waaruit hij in de jaren zeventig zijn opmars richting Westminster was begonnen, vond Ian Lang (56) donderdag zijn politieke Waterloo....

Lang, een van de arrogantste leden van Majors kabinet met een neiging om uitsluitend in sneren en katten te spreken, was afkomstig uit het verzekeringswezen. Als assistent-whip maakte hij in 1981 zijn entree in de regering. Via regeringsposities op Financiën, Werkgelegenheid en het ministerie voor Schotland, kwam hij onder John Major in het kabinet. Tussen 1990 en 1995 was hij minister voor Schotland.

Daarna stapte hij over naar het ministerie voor Handel en Industrie, een positie die hem de mogelijkheid gaf zich meer te profileren. Hij speelde een dubieuze hoofdrol in het debat over het Scott-rapport, over de illegale wapenleveranties aan Irak. Lang gold hij als een van de underdogs in het gevecht om de opvolging van Major.

Hoewel hij niet meer direct bij het Schotland-beleid was betrokken, bleven de ontwikkelingen daar Langs warme belangstelling houden. Maar deze schatte hij verkeerd in. Lang werd donderdag gewipt door John McKerchar van de Schotse Nationale Partij.

Meer over