Verliezer verkiezingen Shafiq verlaat Egypte met familie

Ahmed Shafiq, de oud-premier die als tweede eindigde bij de Egyptische presidentsverkiezingen, heeft vanochtend in alle vroegte het land verlaten. Hij is op een vliegtuig naar Abu Dhabi gestapt, vergezeld door zijn drie dochters en zijn kleinkinderen. Enkele uren daarvoor maakte het openbaar ministerie bekend dat er een onderzoek wordt geopend naar aanklachten dat Shafiq publiek geld heeft verspild tijdens zijn periode als minister van burgerluchtvaart.

Redactie
De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq, foto van 14 juni Beeld ap
De Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq, foto van 14 juniBeeld ap

Volgens het campagneteam van Shafiq is hij slechts voor een kort bezoek in Abu Dhabi en keert hij na een bedevaart naar Saudi-Arabië terug naar Egypte. Shafiq zou tevens van plan zijn een nieuwe politieke partij te beginnen.

Dagblad Al Shorouk berichtte dinsdag dat er tegen Shafiq 24 aanklachten zijn ingediend. Een rechter zou van plan zijn hem over elf aanklachten aan de tand te voelen. Een besluit hierover is echter uitgesteld, omdat het ministerie van luchtvaart nog documenten die verband houden met de rechtszaak moet overleggen.

Gedurende zijn campagne voor de presidentsverkiezingen heeft Shafiq alle aantijgingen van corruptie ontkend. Nadat zondag de uitslag van de verkiezingen bekend was gemaakt plaatste Shafiq een filmpje op Facebook waarin hij zijn verlies erkende en Mohammed Morsi feliciteerde met de winst.

Hij riep Morsi op de verliezers eerlijk te behandelen. 'We hebben er vertrouwen in dat er geen rekening wordt vereffend', zei Shafiq. 'Ik heb pijnlijke testen moeten doorstaan en ik heb geleden onder ontluisterende campagnes.'

Meer over