Verliezer Le Pen roept aanhang op niet te gaan stemmen

De leider van het extreemrechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, heeft zijn ruim 3,8 miljoen kiezers opgeroepen om zondag ‘massaal niet te gaan stemmen’ tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen....

Volgens de laatste opiniepeilingen wint Sarkozy zondag met 52 procent tegenover 48 procent voor Royal. Die peilingen gaan ervan uit dat driekwart van de Le Pen-stemmen naar de rechtse kandidaat gaan. Maar de vraag is of Sarkozy die score nu ook nog behaalt, nadat Le Pen zijn kiezers heeft afgeraden op hem te stemmen.

Le Pen verweet Sarkozy dinsdag tijdens de verkiezingscampagne ‘een overval op onze thema’s’, zoals immigratie en nationale identiteit, te hebben gepleegd. Ook hekelde hij Sarkozy, omdat die ‘maar doorgaat met ons als extremisten te beschouwen’. Daarom zou het ‘waanzinnig’ zijn zondag een stem op Sarkozy uit te brengen. Stemmen op Royal uit boosheid over Sarkozy kan ook niet, stelde Le Pen, want dat zou ‘gevaarlijk’ zijn.

Eerder al weigerde de nummer drie van de eerste ronde, de centrumrechtse François Bayrou (18 procent), een voorkeur voor Royal of Sarkozy uit te spreken. Wel debatteerde hij afgelopen weekeinde met de linkse kandidate. Dat leidde tot een licht grotere voorkeur voor Royal onder Bayrou-stemmers, zo blijkt uit naderhand gehouden peilingen.

Royal en Sarkozy probeerden elkaar de afgelopen dagen vooral af te troeven met hun steun onder sterren, de categorie Bekende Fransen, en met de omvang van hun bijeenkomsten.

Aan de zijde van Royal, die voorstander van een ‘gemengd’ Frankrijk zegt te zijn, strijden onder meer oud-tennisser Yannick Noah (nu vooral beroemd dankzij lieve liedjes over multicultureel samenleven), cabaretier Jamel Debouzze (razend populair onder de jongeren in de banlieues) en filosoof Bernard Henri-Lévy. Bij het open luchtconcert dat dinsdag voor Royal werd georganiseerd, waren 40 duizend mensen aanwezig.

Daar tegenover weet Sarkozy zich gesteund door de koning van de Franse rock, Johnny Halliday, die de afgelopen maanden vooral de aandacht trok vanwege zijn fiscale asiel in buurlanden van Frankrijk; sporters als Alain Prost (ex-autocoureur) en David Douillet (judokampioen); acteurs als Charlotte Rampling en Jean Reno en filosofen als Alain Finkielkraut en André Glucksmann. Sarkozy’s feestje in Bercy, de Ahoy-hal van Parijs, trok ook 40 duizend supporters.

Maar de kiezers laten zich door het gedrag van hun sterren niet gek maken, stellen opiniepeilers. Beslissend bij hun keuze is hun oordeel over beide kandidaten, zowel hun programma als hun persoonlijkheid. Wat dat laatste betreft worstelt Royal, die door kiezers bovenal ‘sympathiek’ wordt bevonden, nog altijd met een gebrek aan geloofwaardigheid. Bij Sarkozy wordt daaraan nauwelijks getwijfeld, maar slechts 29 procent van de kiezers vindt hem sympathiek. Vanavond is de ultieme kans voor beide kandidaten om iets aan hun imago te doen. Tijdens een tv-debat zullen naar schatting 22 miljoen Fransen naar hen kijken.

Meer over