Verlies Sarkozy in Franse steden

Het behoud van Marseille was voor de UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy, de enige bron van hoop in de gemeentelijke verkiezingen van zondag. De 68-jarige Gaudin, al dertien jaar burgemeester van Marseille, wist de stad op miraculeuze wijze alsnog naar rechts te laten kantelen.

Verder bracht de tweede ronde van zondag vooral een reeks pijnlijke nederlagen. Zo wist minister van Onderwijs Xavier Darcos zijn burgemeesterspost in Périgieux niet te behouden. Dat zal overigens geen gevolgen hebben voor zijn ministerschap, zoals dat eerder met Alain Juppé gebeurde toen die een regionale verkiezing verloor. Jean-Marie Bockel, een ander regeringslid, slaagde er maar met de grootste moeite in burgemeester van Mulhouse te blijven.

Niet alleen rechts had pijn. François Bayrou, oprichter van MoDem, had gehoopt in ‘zijn’ stad Pau burgemeester te kunnen worden. Hij legde het met een verschil van een paar honderd stemmen af tegen de socialistische kandidaat.

Voor het Front National van Jean-Marie Le Pen was de afloop desastreus. Zijn dochter Marine, die haar zinnen had gezet op Hénin-Beaumont, kwam niet boven de 25 procent. De communistische partij verloor Calais aan de UMP, maar wist Dieppe en wat kleinere gemeenten te winnen.

Zeven jaar geleden veroverde de UMP een aantal traditioneel linkse bolwerken. Die beweging is dit keer in omgekeerde richting gemaakt. De PS, de socialistische partij van Frankrijk, ontwikkelt zich tot een partij van de grote steden en de voorsteden. De UMP scoort in de kleinere gemeenten en op het platteland. De uitslag werd door politici van links én rechts naar landelijke onderwerpen vertaald. De socialisten roepen Sarkozy op zijn beleid te herzien. ‘Dit is een afstraffing van de hyperpersonalisatie van het gezag’, oordeelde voormalig presidentskandidaat Ségolène Royal.

De regeringspartij wrijft de socialisten in dat zij op landelijk niveau een dergelijke uitslag nooit hadden kunnen halen. ‘Men moet de stem van de Fransen niet voor eigen gebruik aanwenden’, vermaande eerste minister François Fillon.

Meer over