'Verlies Oranje geen invloed op arbeidslust'

Het slechte humeur van Nederlandse werknemers na de verloren WK-finale heeft geen negatieve gevolgen voor de arbeidsproductiviteit. Wel was de wedstrijd gisteren bij vrijwel iedere Nederlandse koffieautomaat het gesprek van de dag.

Dat zegt onderzoeker Marten van Garderen van ING Economisch Bureau. ‘Maandagochtend zullen werknemers het voetbal inderdaad uitgebreid besproken hebben. Maar ik denk niet dat dit economische gevolgen heeft. Normaal praten mensen op maandag uitgebreid over het weer, hun weekendbesteding of iets anders.’

Snipperdag

Vorige week onderzocht ING hoeveel Nederlanders vandaag een snipperdag zouden nemen als Nederland de finale had gewonnen: 7 procent van bijna 86 duizend respondenten. 5 procent zou vrij hebben genomen om bij de huldiging te kunnen zijn als Nederland de wereldtitel had gepakt. ING heeft niet gevraagd hoeveel mensen bereid zijn vrij te nemen voor de huldiging, nu het Nederlands elftal de finale heeft verloren. Ruim een kwart van de respondenten is sowieso al vrij.

Hoewel de nederlaag van zondag geen negatieve gevolgen heeft voor de economie, had winst de economie wel een positieve impuls kunnen geven. Verschillende economen voorspelden vorige week een extra economische groei van tussen de 0,1 en 0,5 procent als Nederland de wereltitel had veroverd.

Meer over