Verleiders gaan door met DSB

Fraudetheater loont. Deel 3 van de serie De Verleiders zal gaan over Dirk Scheringa, de gevallen oprichter van DSB Bank. De sterrencast van het eerste deel is opnieuw vastgelegd.

AMSTERDAM - Er zit geld in theater over financiële schandalen. Bos Theaterproducties komt opnieuw met een toneelstuk over een bedrijfsdrama. Na het succes van De verleiders - de casanova's van de vastgoedfraude en de aankomende voorstelling over het boekhoudschandaal bij Ahold, staat in De verleiders - door de bank genomen de ondergang van de bank van Dirk Scheringa centraal.

DSB Bank raakte in 2009 in opspraak vanwege woekerpolissen en het verlenen van te hoge hypotheken. Na een oproep van Pieter Lakeman, die gedupeerden vertegenwoordigde, ontstond een run op de bank, die dat niet overleefde. Scheringa verloor niet alleen zijn financieel imperium, maar ook zijn voetbalploeg AZ en zijn Museum voor Realisme in Spanbroek.

Scenarioschrijvers George van Houts, die het stuk over de vastgoedfraude schreef, en Tom de Ket zijn bezig om dit gegeven te verwerken in een voorstelling die in oktober volgend jaar op de planken moet staan. Oorspronkelijk wilde het duo, dat samen cabaretvoorstellingen maakte maar ook bekendheid geniet vanwege hun reclame voor het koffiemerk Kanis & Gunnink , een stuk schrijven over Nina Brink (nu Nina Storms) en de rampzalige beursgang van haar bedrijf World Online. Dat idee ruilden ze in toen het DSB-debacle zich voltrok.

Volgens Bos Theaterproducties zal de cast van de vastgoedfraude-productie ook de voorstelling over de val van Scheringa voor zijn rekening nemen. De acteursploeg won afgelopen zondag twee prijzen op het Gala van het Nederlands Theater. De voorstelling kreeg de Toneel Publiekprijs en hoofdrolspeler Pierre Bokma ontving een Louis d'Or voor zijn hoofdrol. Vanwege deze bekroningen en de goede bezoekcijfers wordt de vastgoedvoorstelling in januari nog vijf keer opgevoerd in Theater Carré. 'Er is bij het publiek een grote behoefte om het ergens over te hebben', zegt George van Houts, die in de hele trilogie ook als acteur aanwezig is.

Ook ander bedrijfsdrama had succes in het theater. In 2011 was de voorstelling over de opdeling van ABN Amro, gebaseerd op het boek De Prooi van Jeroen Smit, ook al een hit. Deze voorstelling, geschreven door Sophie Kassies, beleeft volgend jaar een reprise.

Van Houts: 'Mensen kwamen in groten getale naar De verleiders - de casanova's van de vastgoedfraude om het te hebben over hoe we in hemelsnaam in deze crisis verzeild zijn geraakt. Musicals lopen slecht, de mensen hebben daar genoeg van, ze willen inhoud en diepgang. Vandaar dat we de sokken erin hebben gezet.'

Begin volgend jaar staat deel twee van de trilogie van Van Houts en De Ket, De verleiders - de val van een super-man, op de planken. Het stuk draait om Ahold-topman Cees van der Hoeven en de familie Heijn. Van der Hoeven moest zijn biezen pakken toen bleek dat het bedrijfsresultaat van een dochteronderneming zwaar was overschat en er ook omzetcijfers waren meegeteld van bedrijven die niet volledig eigendom bleken te zijn van Ahold. Na de ontdekking van deze boekhoudfraude stortte de beurskoers van het concern in.

De première van De verleiders - de val van een super-man staat gepland op 26 februari in Zaandam, de stad waar 1887 de eerste Albert Heijn opende.

Van Houts verklapt over het derde deel al een ding: 'In het stuk over DSB is een hoofrol weggelegd voor de prominente VVD'ers die om Dirk Scheringa heencircelden. Het wordt niet leuk voor die partij.'

Boek of fictie

Het eerste deel van De Verleiders-trilogie is gebaseerd op een boek van twee journalisten van Het Financieele Dagblad. In deel 2 is het idee verlaten om het toneelstuk te enten op Het drama Ahold van Jeroen Smit.'Dat boek is op de achtergrond geraakt', zegt George van Houts. 'Fictie verhevigt het drama, de essentie van dilemma's wordt daardoor beter over het voetlicht gebracht.' Van Houts zegt zich voor deel 3 te hebben laten inspiren door boeken over de ondergang van DSB Bank en publicaties over de rol van banken in de crisis.

undefined

Meer over