Verkoopt private equity nu vooral aan private equity?

null Beeld
Beeld

Het is uitverkoop op de bedrijvenmarkt. Voordat hun activiteiten aan banden worden gelegd door een bewindsman of -vrouw van Rutte III, zijn de zogenoemde opkoopfondsen - ook wel chic private equity geheten - binnen de Amsterdamse grachtengordel aan het kwartetten geslagen.

Maandag verhuisde Dutch Bakery in Waalwijk, die zich 'de beste bakker van Nederland' noemt, van Standard Investments aan de Leidsegracht naar Egeria aan de Sarphatikade, een opkoopfonds van de Brenninkmeijers van C&A.

Vorige maand had Standard Investments nog de Riedel-vruchtensappen (Appelsientje, CoolBest, DubbelFrisss, DubbelDrank, Taksi en Extran) overgenomen van Friesland Campina.

Vrijdag vond een andere private-equitydeal plaats. Het Amerikaanse York Capital nam de aluminiumsmelterij van Klesch in Delfzijl over. Blokker-dochter Intertoys kwam vorige week in handen van Alteri, een Brits opkoopfonds. Er is een grote kans dat de koper van de Hema - nu al tien jaar in handen van private-equitybedrijf Lion Capital - ook weer een private-equitypartij zal zijn. En onder de belangstellenden voor de margarinetak van Unilever - de minst renderende tak van het bedrijf - zitten naar verluidt vooral opkoopfondsen.

Het lijkt er soms op dat geen enkele gewone ondernemer zich nog de vingers aan een Nederlands vennootschap wil branden. De enige partijen die bedrijven kopen en verkopen zijn investeerders die een ommekeer ('turn-around') willen bewerkstelligen door te reorganiseren en saneren. De overname wordt meestal bekostigd door de nieuwe aanwinst met een flinke schuld op te zadelen, waarvan de rente fiscaal aftrekbaar is.

Vervolgens wordt de kip van al zijn overbodige veren ontdaan, want er moet wel iets aan de strijkstok van de private equity blijven hangen. Na een jaar of vijf zou het bedrijf weer lean and mean moeten worden doorverkocht of naar de beurs worden gebracht.

Wat nu aan kale kippen in de hokken van de private equity is verzameld, is daarvoor echter te weinig geschikt. Ze zijn te aftands en hebben te weinig goede vooruitzichten.

Tegenwoordig verkoopt private equity vooral aan private equity. Zelfs aan de kaalste kippen ontdekken die nog wel een aantal veertjes die niet zijn geplukt. Bedrijven in nood zijn daardoor een continue speelbal geworden van opkoopfondsen, die strategieën bijstellen en de bezem nog eens door de kleinste hoekjes halen. Het is totaal onduidelijk wat York Capital nu nog uit het voormalige Aldel in Delfzijl zal weten te slepen.

Rutte III wil de activiteiten van de private equity beperken door de fiscale faciliteiten - de rente-aftrek op de schulden waarmee ze de bedrijven overladen - te beperken.

Hopelijk zal het nieuwe kabinet snel spijkers met koppen slaan, anders is het kwartettenspel al over en blijft voor Rutte III alleen de zwartepiet over.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over