Nieuws

Verkiezingsuitslag nu écht officieel: dit waren de stemmenkanonnen

In grote lijnen was de verkiezingsuitslag allang bekend, maar nu de Kiesraad de officiële uitslag heeft gepresenteerd, is precies duidelijk wie er in de Tweede Kamer komen - en met hoeveel stemmen. Enkele opvallende conclusies.

Kamervoorzitter Khadija Arib neemt de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in ontvangst van Wim Kuijken van de Kiesraad. Beeld ANP
Kamervoorzitter Khadija Arib neemt de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in ontvangst van Wim Kuijken van de Kiesraad.Beeld ANP

Drie kandidaten met voorkeursstemmen de Kamer in

Iets meer dan zeventienduizend stemmen waren er nodig om met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in te komen. Drie Kamerleden die te laag op de lijst van hun partij stonden voor een zetel, komen hierdoor alsnog in het parlement. Het gaat om Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht van GroenLinks en Marieke Koekkoek van Volt. Dit gaat ten koste van de plek van Suzanne Kröger en Paul Smeulders van GroenLinks en Ernst Boutkan van Volt. Ook Femke Merel van Kooten-Arissen, lijsttrekker van de nieuwe partij Splinter, kreeg genoeg stemmen om de voorkeurdrempel te slechten, maar haar partij kreeg niet genoeg stemmen voor een zetel.

Omtzigt eigenhandig goed voor bijna vijf zetels

CDA’er Pieter Omtzigt kreeg de steun van meer dan 340 duizend kiezers. Zes kandidaten kregen meer stemmen, stuk voor stuk lijsttrekkers, onder wie CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. De meeste stemmen, bijna 2 miljoen, gingen overigens naar Mark Rutte (VVD). Ook Sigrid Kaag (D66) en Geert Wilders (PVV) kregen meer dan een miljoen stemmen.

Omtzigt, nummer twee op de lijst, voerde een campagne die vrijwel geheel los stond van die van lijsttrekker Hoekstra. De Twentse politicus focuste zich op de veranderingen aan de verhouding tussen burgers en overheid die hij nodig acht, voor een belangrijk deel naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Dat hij dit schandaal mede aan het licht bracht maakte hem populair, maar bekend is dat de partijtop zijn eigenzinnige houding niet altijd waardeert. Onlangs nog schilderden anonieme bronnen hem af als labiel.

Toen verkenner Kajsa Ollongren (D66) per ongeluk haar aantekeningen over de kabinetsformatie liet fotograferen, viel hierop ‘Positie Omtzigt, functie elders’ te lezen. Dat leidde tot grote verontwaardiging op het Binnenhof. Een aantal weken geleden maakte Omtzigt bekend dat hij oververmoeid is en gas wilde terugnemen.

Baudet en Van Haga schelen slechts zo’n vierduizend stemmen

Ook bij Forum voor Democratie bleek de nummer twee veel stemmen te trekken. Wybren van Haga kreeg slechts zo’n vierduizend stemmen minder dan lijsttrekker Thierry Baudet. Van Haga, die in 2019 nog uit de VVD-fractie werd gezet vanwege zijn omstreden activiteiten als pandjesbaas, keerde zich dit jaar luidkeels tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Daarbij verspreidde hij ook desinformatie, onder meer over de bijwerkingen van coronavaccins en de ernst van het virus. De verkiezingscampagne van Forum voor Democratie, dat acht zetels haalde, maakte van kritiek op het coronabeleid uiteindelijk het hoofdthema.

Voormalig stemmenkanon Henk Krol trok weinig kiezers

Meer dan 230 duizend stemmen haalde Henk Krol in 2017 nog, als lijsttrekker van 50Plus. Na felle ruzie binnen de partij splitste hij zich af en begon hij een eigen partij: Lijst Henk Krol. Uiteindelijk stemden zo’n achtduizend mensen op hem. Krol is dan ook niet in de buurt gekomen van een Kamerzetel. Hij beweerde al een bed & breakfast te willen beginnen. Overigens zijn er Kamerleden die met veel minder stemmen wél een zetel bemachtigden. Sietse Fritsma, nummer 11 van de PVV, kreeg het laagste aantal stemmen van alle nieuwe Kamerleden: 264.

Meer over