Verkiezingsstrijd in de VS begon vannacht echt

Goedendag, welkom bij onze eerste nieuwsbrief over de Amerikaanse verkiezingen. Terwijl u lag te slapen, togen kiezers in het zuiden van Amerika naar de stembus om hun voorkeur voor een presidentskandidaat uit te spreken. Hillary 'liefdadigheid en zachtmoedigheid' Clinton en Donald 'ik ben een vereniger' Trump namen in hun overwinningstoespraken alvast een voorschot op de eindstrijd, maar hebben na vannacht hun medekandidaten nog niet van zich af weten te schudden. Dat en veel meer over de Super Tuesday 2016 leest u hier.

Twee Clinton-aanhangers op een campagnebijeenkomst van de politica.Beeld reuters

DE KANDIDATEN NA SUPER TUESDAY

- Redacteur Stieven Ramdharie schreef het vannacht echt: Donald Trump hield een 'rustige' overwinningsspeech op 'milde toon', een unicum voor de heetgebakerde zakenman. Zo stelde hij dat hij de Republikeinse partij wilde verenigen en kregen slechts Hillary Clinton en Marco Rubio een sneer te verduren, Ted Cruz werd zelfs gefeliciteerd met zijn kleine zege. Ontpopt de pestkop zich ineens in een genuanceerde en politiek correcte diplomaat?

- Super Tuesday had Ted Cruz' moment moeten worden: zijn conservatieve gedachtegoed zou goed moeten aanslaan in de zuidelijke staten. Maar zoals wel vaker in deze race om de Republikeinse kandidatuur stal Donald Trump de show. De kandidaat won in minstens zeven staten, tegenover drie voor Cruz. De New York Times berekende dat Cruz er relatief goed van af komt: Donald Trump gaat er met 203 gedelegeerden vandoor, Cruz met 144 en Marco Rubio (die één staat won) met slechts 71.

- Marco Rubio boekte vannacht zijn eerste overwinning in Minnesota. Toch zal de gematigde Republikein, en met hem de elite van de Republikeinse Partij, balen. Hij wist in Alabama, Texas en Vermont de kiesdrempel niet te halen en won er dus geen gedelegeerden.

Elke zondag praten we u bij

Kunt u niet genoeg krijgen van het politieke theater? Abonneer u dan op de Politieke Nieuwsbrief van de Volkskrant met elke werkdag het laatste nieuws uit Den Haag en 's zondags en op belangrijke momenten de laatste updates over de Amerikaanse verkiezingen.

- En waar zijn John Kasich en Ben Carson? Deze Republikeinen hebben al de hele race moeite om tussen haantjes Trump, Cruz en Rubio te komen, en toch hebben ze beiden de handdoek nog niet in de ring gegooid. Onze correspondent Michael Persson over Kasich: 'Je zou kunnen zeggen dat dat een goede Republikeinse strategie is om Trump dwars te zitten: zo kunnen ze proberen te voorkomen dat hij de meerderheid van de stemmen haalt, waardoor de beslissing pas op de conventie valt. Dan zal Kasich er na Ohio mee ophouden, want daarna komen de winner-takes-all staten, en dan is het juist niet handig om Trump met een verdeeld peloton te bestrijden (omdat hij dan ook met 35 procent van de stemmen al 100 procent van de gedelegeerden kan halen).'

Aanhangers van Ben Carson tijdens een campagnebijeenkomst. Hij won vannacht drie gedelegeerden.Beeld ap

- Hillary Clinton is nog niet af van Bernie Sanders. Hij won - verrassend - vier staten van Clinton, die in zeven staten zegevierde (de Republikeinen stemden in één staat meer). Desalniettemin liggen de verschillen wat gewonnen gedelegeerden betreft verder uit elkaar dan bij de Republikeinen: Clinton won er 453, Sanders moet het met 284 doen.

- Maar Hillary Clinton heeft de demografie met zich mee, schrijft onze correspondent: 'Clinton kreeg de zwarte stem, de stem van de meeste ouderen, en de meeste vrouwen. Sanders kreeg stemmen van de jongeren, de helft van de blanken, en de helft van de mannen. Daarmee is de rest van de race ook al te extrapoleren.'

DE EINDSTRIJD
Clinton-infanterie bereidt zich voor op tank Trump

Zowel Trump als Clinton haalde in een overwinningstoespraak na Super Tuesday (indirect) uit naar elkaar. Hij begon over haar emailschandaal, zij sprak over de retoriek bij de Republikeinse partij en de noodzaak van 'liefde en zachtaardigheid'. Correspondent Michael Persson blikt vooruit op de strijd tussen de twee zwaargewichten, die zomaar heel lelijk kan gaan worden: 'Clinton wil het veel gestructureerder aanpakken. Haar aanvalsplan richt zich op drie fronten. Trump zal worden neergezet als meedogenloze zakenman, die niets heeft gedaan voor de arbeiders voor wie hij juist zegt op te komen. Hij wordt neergezet als vrouwonvriendelijk. En hij wordt neergezet als een impulsieve lomperik, die het presidentschap onwaardig is en niet te vertrouwen is als hoogste commandant der strijdkrachten.' Lees hier zijn analyse (+).

IN HET USA16-BLOG
Trump, Trump & Trump

In ons USA16-blog schrijven we over de waan van Washington: van relletjes tijdens campagnebijeenkomsten tot boude uitspraken over medekandidaten. En als er één man kampioen is in die twee dingen, is het Donald Trump. De vastgoedmagnaat spendeerde volgens de laatste berichten 'slechts' 24 miljoen dollar aan zijn campagne, maar weet zichzelf desalniettemin constant in de kijker te spelen. Het USA16-blog is het levende bewijs van deze relatief goedkope maar uiterst effectieve campagnestrategie. Er is niemand over wie we meer hebben geschreven dan Trump. Zo berichtten we afgelopen week over de endorsements van senator Jeff Sessions en oud-kandidaat Chris Christie, Trump-supporters die de afschaffing van de slavernij betreurden en een Canadees eiland dat Trump-vluchtelingen welkom heet. Dit, en een paar stukken waar het woord 'Trump' niet in voorkomt, leest u hier.

WAT LAZEN, HOORDEN EN ZAGEN WE ELDERS?

Barack en Hillary: slechts vrienden?
Terugblikkend op een interview dat Obama gaf aan Politico, vraagt Yahoo's Oliver Knox zich af waarom de president zijn steun nog niet heeft uitgesproken voor Hillary Clinton. Zijn halve campagneteam heeft zich al achter de kandidate geschaard, Clinton was zijn buitenlandminister van 2008 tot 2012 en de Obama's en Clintons komen bij elkaar over de vloer. Maar de race is er nog te jong voor, leert de geschiedenis ons. Lees de beschouwing hier.

Hillary Clinton fans op een campagnebijeenkomst.Beeld ap

#MakeDonaldDrumpfAgain
Komiek John Oliver heeft afgelopen zondag zijn satirische nieuwsshow Last week tonight geheel gewijd aan Donald Trump. Oliver toont zich in een 20 minuten durende video op de toppen van zijn satirische kunnen door de absurditeit van Trumps handelen, uitspraken en kandidatuur haarfijn te benoemen. Uitsmijter van de video is Olivers verhaal over de herkomst van Trumps naam: Drumpf. Wat als kinderachtig pesterijtje begint, weet Oliver op meesterlijke wijze te verpakken in een prachtige nieuwe campagne: 'Make Donald Drumpf Again'. Hij lanceerde het professioneel ogende donaldjdrumpf.com, liet een programmaatje maken dat het woord 'Trump' in uw browser verandert in 'Drumpf' en verkoopt petjes die sterke gelijkenis tonen met Trumps officiële campagnehoofddeksels.

Rubio, de Harry Potter van de GOP
Wilt u uw tijd optimaal gebruiken, laat u dan op de fiets of in de sportschool letterlijk bijpraten door de vele verschillende podcasts over de strijd om het Witte Huis. De meest interessante én leuke is het Amerikaanse NPR Politics waarin de politiekverslaggevers van de National Public Radio elkaar wekelijks op informele wijze bijpraten. Luister bijvoorbeeld de vooruitblik op Super Tuesday, waarin Rubio's strijd om de nominatie vergeleken wordt met een potje Zwerkbal, de sport uit de Harry Potterreeks. Het is overigens geen nieuwe vergelijking: een super PAC dat Rubio steunt vergeleek hem eerder met de jonge tovenaar, Donald Trump was in dit scenario Voldemort.

Voelt uw collega nog steeds 'the Bern', terwijl we zien dat de strijd straks toch echt tussen la Clinton en the Donald lijkt te gaan? Wilt u dat uw zwager óók de messcherpe rant van John Oliver ziet? Stuur deze mail dan door, of wijs ze op Volkskrant.nl/nieuwsbrief.

Meer over