NIEUWSverkiezingen VS

Verkiezingsstrijd blijft ongekend spannend, goede nacht voor Joe Biden

De strijd om het Amerikaanse presidentschap is nog altijd ongemeen spannend. De kansen voor Joe Biden stijgen ieder uur, maar Donald Trumps kans op nog eens vier jaar in het Witte Huis zijn nog niet verkeken.

Buiten het centrum waar de stemmen worden geteld in Philadelphia, Pennsylvania, demonstreert een Trump-aanhanger met een Joe Biden-masker op.  Beeld EPA
Buiten het centrum waar de stemmen worden geteld in Philadelphia, Pennsylvania, demonstreert een Trump-aanhanger met een Joe Biden-masker op.Beeld EPA

Zo is de voorsprong van Donald Trump sterk geslonken in Georgia, een staat die normaal gesproken een gemakkelijke prooi voor de Republikeinen. Beide kandidaten hebben nu 49,4 procent van de stemmen, Trump staat minder dan 1.300 stemmen voor.

Ook in de cruciale swing state Pennsylvania kalft de voorsprong van Trump beetje bij beetje af, nu veel briefstemmen uit de overwegend Democratische grootstedelijke districten worden geteld. In Pennsylvania heeft Trump nog een voorsprong van 18 duizend stemmen, nadat de helft van zijn voorsprong in enkele uren verdampte. Trump heeft in Pennsylvania voorlopig 49,5 procent van de stemmen en zijn Democratische uitdager 49,2 procent. Maar veel stemmen die nog moeten worden geteld, komen uit gebieden waar de Democraten normaal gesproken sterker scoren.

In de zuidwestelijke staat Arizona, die volgens voorspellingen van Fox News en andere Amerikaanse media naar Biden gaat, is juist sprake van een omgekeerde ontwikkeling. Daar loopt Trump zijn achterstand op Biden in, die nog zo’n 47.000 stemmen bedraagt. In Arizona staat Biden momenteel op 50,1 procent en president Trump op 48,5 procent.

Als de 11 kiesmannen van Arizona inderdaad naar Biden gaan, heeft de Democraat aan een zege in Georgia (16 kiesmannen) genoeg om de kritieke drempel van 270 kiesmannen te halen en zo de presidentsverkiezingen te winnen. Als Biden uiteindelijk wint in Pennsylvania, heeft hij Arizona niet nodig om Trump te verslaan.

Toespraak Trump

De ontwikkelingen brachten Trump ertoe nogmaals een toespraak te houden, vanuit het Witte Huis, waarin hij een lange tirade hield tegen de door hem vermoede ‘grote Democratische fraude’. ‘Als je de legale stemmen telt, heb ik makkelijk gewonnen. Maar ze tellen de illegale stemmen en proberen de verkiezingen van ons te stelen.’

Zonder enige onderbouwing beweert Trump dat het telproces in meerdere staten wordt gemanipuleerd door de Democraten. ‘Er is veel gerommel gaande. Dat kunnen we niet laten gebeuren.’ De president zag de afgelopen 24 uur zijn voorsprong in meerdere staten verdampen. Zijn uitdager Joe Biden zit hem in onder andere de swing states Georgia en Pennsylvania op de hielen. In deze staten is het telproces in handen van Democraten, stelt Trump, types die er volgens hem op uit zijn om hem op frauduleuze wijze uit het Witte Huis te werken.

De president noemde Detroit (Michigan) en Philadelphia (Pennsylvania) ‘twee van de meest corrupte plekken van het land’. De staat Michigan is inmiddels gewonnen door Biden. In Pennsylvania ligt Trump nog zo’n 80 duizend stemmen voor op Biden, maar de Democraat loopt snel op hem in. Volgens Trump werden zijn mensen in deze twee steden, die overwegend Democratisch stemmen, geweigerd bij het telproces. ‘Ze willen dat niemand meekijkt terwijl ze de stemmen tellen. Zo proberen ze de verkiezingen te stelen.’

Nieuwszenders onderbreken toespraak

Verschillende Amerikaanse nieuwszenders onderbraken het persstatement van Trump om de boude beweringen van de president te corrigeren en het vervolg van zijn boodschap niet uit te zenden. ‘Er zijn geen illegale stemmen, voor zover we weten. Er is geen verkiezingswinst voor Trump, voor zover we weten’, zei de presentator van MSNBC. ‘Opnieuw bevinden we ons in de ongebruikelijke positie dat we de president onderbreken en ook nog eens corrigeren.’

Republikeinen nemen afstand of steunen hem

Een aantal gekozen Republikeinse functionarissen nam afstand van de beweringen van Trump. ‘Dit wordt echt gestoord’, zei Adam Kinzinger, een Republikeins congreslid uit Illinois. Senator Pat Toomey uit Pennsylvania zei dat hij geen enkel bewijs van fraude ziet.

‘De uitspraken van de president vanavond, die ons democratische proces ondermijnen, kunnen niet verdedigd worden. Amerika telt de stemmen en we moeten de resultaten accepteren zoals we altijd hebben gedaan’, zei de Republikeinse gouverneur van Maryland Larry Hogan.

Congreslid uit Michigan Paul Mitchell hekelde de uitspraken van Trump. ‘Als iemand bewijs van wangedrag heeft, moet dat worden voorgedragen en opgelost. Als dat op een andere manier wordt gedaan, schaadt dit de integriteit van onze verkiezingen en is dat gevaarlijk voor onze democratie.’

Trump kreeg ook steun van sommige Republikeinen. De twee prominente senatoren Lindsey Graham (South Carolina) en Ted Cruz (Texas) namen het voor hem op. ‘Ik zal je vertellen dat de president boos is, ik boos ben en dat de kiezers ook boos zouden moeten zijn’, zei Cruz bij een talkshow van Fox News.

Cruz beweerde zonder enig bewijs dat de Democratische hoofdaanklager van Pennsylvania opdracht had gegeven om stemmen te tellen in de grootste stad van de staat, Philadelphia, ‘totdat Joe Biden wint’. In de cruciale swing state (20 kiesmannen) dreigt Trump zijn voorsprong te verliezen, doordat de voornamelijk Democratische briefstemmen nog geteld worden. ‘We moeten daar nu naar binnen gaan’, zei Cruz over de stembureaus.

Ook Graham uitte bij Fox News zijn onvrede over de tellingen in Philadelphia. ‘Waarom sluiten ze mensen buiten? Omdat ze niet willen dat mensen zien wat ze doen.’ Hij verwees daarmee naar een kort geding dat het campagneteam van Trump aanspande om waarnemers van de campagne en de Republikeinse partij toe te staan. Overigens waren er wel waarnemers van de Trump-campagne aanwezig die toezagen op de telling van de briefstemmen in Philadelphia.

Volg de Amerikaanse verkiezingen

Het laatste nieuws in ons liveblog

Wat Trump kan doen om de verkiezingsuitslag naar zijn hand te zetten

Meer over