Verkiezingen Bosnië: nationalisten aan de winnende hand

De islamitische en Servische nationalisten staan op winst in de parlements- en presidentsverkiezingen van zondag in Bosnië en Herzegovina. De kiescommissie meldde vandaag dat in het moslimgedeelte van het land de partij SDA opnieuw het grootst is geworden.

Redactie
Een Bosnische vrouw brengt haar stem uit. Beeld ap
Een Bosnische vrouw brengt haar stem uit.Beeld ap

In het Servische gedeelte van Bosnië en Herzegovina lijkt de uiterst nationalistische regeringspartij SNSD opnieuw te gaan winnen. Een definitief resultaat is daar nog niet bekend. Verder heeft de kiescommissie bevestigd dat Bakir Izetbegovic namens de SDA is gekozen in het driekoppig collectief staatspresidium van Bosnië en Herzegovina. Binnen het driekoppig collectief moet hij vermoedelijk gaan samenwerken met de Kroaat Dragan Covic en de Serviër Cvijanovic.

Srebrenica
Het land is nog steeds diep verdeeld na de oorlog van 1992 tot en met 1995, die aan meer dan 100.000 Bosniërs het leven kostte. Na de val van Srebrenica werd toen de enige genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog gepleegd. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon de volkenmoord op duizenden moslimmannen en -jongens niet voorkomen.

Meer over