Verkenners in Amsterdam opnieuw in gesprek

De vorige week benoemde 'verkenners' Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) gaan vandaag opnieuw in gesprek met de fractievoorzitters van alle acht partijen in Amsterdam. Ze willen duidelijk weten 'wat wel en geen opties zijn voor de verschillende partijen voor het vormen van een nieuw stadsbestuur'.

Amsterdam is na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart al ruim 2 maanden bezig met de vorming van een stadsbestuur Beeld anp
Amsterdam is na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart al ruim 2 maanden bezig met de vorming van een stadsbestuurBeeld anp

De gesprekken 'moeten alle ruis wegnemen over de voorkeuren van partijen' en duidelijk maken welke samenwerking door de partijen als onmogelijk of onwenselijk wordt gezien. Van Boxtel en Vliegenthart stelden maandag voor een coalitie van D66, VVD, SP en GroenLinks te onderzoeken. Zij verkeerden in de veronderstelling dat geen van de vier partijen een blokkade had opgeworpen tegen deze coalitie, die dezelfde samenstelling zou hebben als het college van de stad Utrecht.

De fractie van GroenLinks besloot een dag later echter niet te willen onderhandelen over zo'n college. Ook de PvdA herkende zich niet in het advies van de verkenners.

Amsterdam is na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart al ruim 2 maanden bezig met de vorming van een stadsbestuur. De partijen besloten de Eerste Kamerleden Van Boxtel en Vliegenthart als verkenners te benoemen om de onderhandelingen uit het slop te trekken.

Meer over