Verkeerde vriend van een eigenzinnig geval

Ricardo Kishna. Beeld anp
Ricardo Kishna.Beeld anp

 

Paul Onkenhout

Het was mij eerlijk gezegd nog niet opgevallen, maar bij Ajax staat een mengeling van Cristiano Ronaldo, Angel Di Maria en Robin van Persie onder contract, volgens zijn zaakwaarnemer in de Italiaanse krant Tuttosport. De mengeling is Ricardo Kishna, de zaakwaarnemer Mino Raiola.

Dus dat wilde ik wel eens zien, donderdag toen Ajax in de Europa League tegen de nummer drie van Oekraïne speelde, Dnjepr Dnjepropetrovsk. Een ideale tegenstander voor de mix van Ronaldo, Di Maria en Van Persie zou je denken, maar Kishna slaagde er niet één keer in zijn tegenstander te passeren en probeerde tevergeefs de show te stelen met kansloze voetbewegingen. Na 78 minuten werd hij vervangen.

Kan gebeuren, wisselvalligheid is een 20-jarige voetballer niet aan te rekenen, maar de timing was onhandig. Vorige week voelde Ajax-trainer De Boer zich genoodzaakt Kishna buiten de selectie voor de wedstrijd tegen Heerenveen te laten.

Details ontbreken helaas, maar neem van mij aan dat De Boer zoiets niet zomaar doet. Er sijpelde alleen iets door over een waardeloze warming-up van Kishna voor de eerste wedstrijd tegen Djnepr en een daaropvolgend gesprek tussen hem en De Boer dat uit de hand liep.

Niks bijzonders, op middelbare scholen gebeuren dit soort dingen elke dag, maar Kishna is een profvoetballer, een veelbelovende bovendien. Dan trekken dit soort incidenten veel aandacht. Wat ook scheelt, is dat Kishna vaker moeite heeft om in de pas te lopen.

Toen hij dit seizoen een keer reserve werd gezet, beende hij meteen met zijn zaakwaarnemer, genoemde Raiola, het kantoor van Ajax-directeur Overmars binnen. Het heeft er alle schijn van dat het zelfbeeld van Kishna op essentiële punten afwijkt van de indruk die anderen van hem hebben - álle anderen, op de zaakwaarnemer na.

Typisch geval van eigenzinnig, was vrijdag een van de koppen op de sportpagina's. Het stuk ging niet over Kishna, maar over Adnane Tighadouini, een aanvaller van NAC. De Messi van Breda, wordt hij genoemd, maar ik kreeg de indruk dat hij eerder de Kishna van de club is.

Trainer Maaskant noemt hem Adje. Eigenzinnige jongen, zo te lezen. Paar oorlogen met trainers uitgevochten, een keer voor twee wedstrijden geschorst door de clubleiding na een incident op het trainingsveld.

Daarover zegt Adje in het stuk dat hij niks verkeerds deed en 'geen grote bek of zo' had. Dat zou ik ook zeggen als ik hem was, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat NAC een speler schorst die niks verkeerds heeft gedaan, zelfs in aanmerking genomen dat het dit seizoen in Breda een grote puinhoop is. Na de botsing wilde hij onmiddellijk vertrekken bij NAC.

De neiging bestaat om het, laten we zeggen, afwijkende gedrag van talentvolle, eigenzinnige en jonge voetballers te vergoelijken. Dat is begrijpelijk. De behoefte aan typische gevallen van eigenzinnigheid is groot. Zij zijn de krenten in de pap, voor deze persoonlijkheden gaan de mensen naar het stadion, enzovoort enzovoort.

Ik ben het daar volkomen mee eens, maar helaas schiet eigenzinnigheid soms door naar egoïsme, naar vedetteneigingen, irritante gebaartjes en dreigementen ('Ik vertrek') in de pers. En presteren ho maar.

Herinneren we ons Zakaria Bakkali nog, de extreem talentvolle aanvaller van PSV? De Messi van Eindhoven slijt zijn laatste dagen in Nederland bij Jong PSV. Bakkali heeft zichzelf verwoest en werd daarbij een handje geholpen door adviseurs die hem geen draai om de oren gaven, maar naar de mond praatten.

Met Kishna gaat het ook die kant op. Iedereen verwacht dat hij aan het eind van het seizoen vertrekt bij Ajax. Handelaar Raiola heeft er al meerdere keren een duidelijke toespeling op gemaakt en Frank de Boer ervan beschuldigd dat hij geen snars begrijpt van dit unieke talent.

Misschien komt het nog goed met hem, maar van zijn vrienden zal Ricardo Kishna het niet moeten hebben.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over