Verkeerde dag voor museum Chirac

Tourrit nummer 16, die wel de presidentiële etappe werd genoemd, eindigt in het dorpje Sarrans waar het plaatselijk café ook de plaatselijke kruidenier is, waar 277 Fransen wonen en tien Nederlanders....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Tourrit nummer 16 was bedoeld als eerbetoon aan president Jacques Chirac die samen met zijn vrouw een kasteel bezit in Sarrans en wiens internationale status wordt benadrukt door een plaatselijk museum. Maar de datum valt een beetje ongelukkig uit. De tijd is niet erg naar eerbetonen.

Op dezelfde dag dat Bernadette Chirac op het erepodium van de Tour kusjes krijgt van Laurent Jalabert, staat de integriteit van haar echtgenoot ter discussie in het parlement. Chirac zou in het begin van de jaren negentig privéreisjes hebben betaald met overheidsgeld en uitgerekend op deze dag besluit het presidium van de Assemblée dat het Openbaar Minissterie mag beschikken over privé-gegevens van de president.

Chirac, wiens politieke carrière begon in de Corrèze, had beloofd dat hij nog even zijn opwachting zou maken bij het erepodium op de Avenue Gré du Vent, waar het peloton tegen zessen het dorp binnen dendert. Maar hij vertoont zich vandaag niet in zijn Sarrans.

Wat Colombey-les-Deux-Eglises was voor generaal De Gaulle, dat is Sarrans voor Jacques Chirac. Lees het gidsje van het museum er maar op na. 'Hier, in de stilte van het departement van Corrèze, hoort de president het hart van Frankrijk kloppen. Hier vindt de president een oase van energie. Hier hoort de president wat de gewone Fransen bezig houdt.'

Meneer Middeldorp kan het bevestigen. 'Chirac is hier inderdaad langs geweest, samen met zijn vrouw. Ze kwamen keurig een handje geven.' Zijn dochter Yvonne is getrouwd met Ted Verzijl die samen met collega Koester een tuincentrum in het nabijgelegen Egletons beheert. De Verzijlen en de Koesters vormen de Nederlandse kolonie in Sarrans.

Ze waren destijds gekomen voor de rust, maar na dat presidentiële handenschudden is het daarmee wel gedaan. Sarrans is voor Chirac niet alleen een oase van energie. Hij heeft er ook een podium voor zichzelf opgebouwd. Aan de Avenue du Gré Vent, honderd meter van de finish verwijderd, staat het Musée Chirac.

De president stelt er de cadeaus ten toon, die hij sinds 1995 mocht ontvangen tijdens staatsbezoeken. Ze zijn allemaal keurig gerubriceerd per continent. Premier Kok blijkt Chirac in 1997 te hebben bedacht met een door Geert Lap ontworpen vaas.

Tachtigduizend bezoekers trekt het museum per jaar. 'Het lijkt hier soms wel de Kalverstraat', zegt meneer Middeldorp. Sarrans is sinds Chiracs aanwezigheid ook enorm opgeknapt. De straten zijn verbreed en een vervallen boerderij tegenover hun dochters huis is veranderd in vijf luxe-appartementen, waar Parijzenaars van hun buitenleven genieten.

Chirac heeft Sarrans een prominente plek bezorgd en dus is het kennelijk niet gek dat de Ronde van Frankrijk een keer halt houdt in dit gehucht. Drie jaar geleden ging het in een tijdrit al een keer door Sarrans en toen hebben de Leblancjes en de Killytjes de nacht doorgebracht in Chiracs kasteel en is dit plannetje bekokstoofd. Het zou Sarrans 130 duizend gulden hebben gekost, maar dankzij Bernadette Chirac draait het departement daarvoor op. Zij bekleedt daarin een hoge functie.

Als een lawine rolt het Tourcircus woensdag door Sarrans. De paar straten staan vol bussen, vrachtwagens en auto's. De inwoners lijken zich te hebben verschanst in hun woning. 'Vooral de oudere mensen moeten er weinig van hebben', zegt Middeldorp. Hij vindt het wel aardig. 'Eindelijk een beetje leven in de brouwerij.'

Meer over