Verjongingskuur voor de politiek

Vanuit een nagelnieuw hoofdkwartier bestookt jongerenbeweging G500 de middenpartijen met aanmeldingen. 'Wij zien macht in termen van ideeën.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER RUTGER BREGMAN

AMSTERDAM - Tientallen vrijwilligers van het jongereninitiatief G500 zijn druk in de weer met de aanmelding van honderden politiek bevlogen 35-minners bij de drie middenpartijen PvdA, VVD en CDA. In een lokaal van hun hoofdkwartier aan de Amsterdamse Herengracht vullen ze zondagmiddag formulieren in op de partijwebsites.

Met de val van het kabinet is ook bij de jongeren van G500 de opwinding gegroeid. Met verkiezingen op komst heeft hun plan om de middenpartijen van binnenuit te veranderen nog meer urgentie gekregen. Meer dan 30 procent van de Nederlanders heeft al van het initiatief gehoord en het merendeel is positief.

De campagnevergadering op de bovenste verdieping wordt voorgezeten door een oudgediende: Ingeborg Baltussen zat als fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Amsterdam. Ze is lid van G500+, de beweging die is opgericht voor aanhangers die de 35 zijn gepasseerd. Aan tafel gaat het over een 'wervingskit', 'campagnekit' en 'promotiekit'. De drie mannen en vier vrouwen hebben allemaal een opengeklapte laptop voor zich.

In de media is Sywert van Lienden het gezicht van G500, maar achter de schermen blijken er meer jongeren met organisatietalent te zijn. Lot Feijen bestudeert haar Facebookprofiel op haar telefoon. Ze blijkt de 'social media manager' te zijn en vertelt dat de SP eens een 'briljante e-card' heeft verstuurd. 'Danny weet wie die dingetjes maakt.' Danny, dat is Danny Mekic, een jonge ondernemer, schrijver en adviseur die door Elsevier is uitgeroepen als een van de grootste talenten van Nederland. Hij is een van de initiatiefnemers van G500 en niet de enige daar met een pagina op Wikipedia.

Aan tafel zit ook Sietse Bakker, campagneleider en auteur van het boek How To Live Wow!?. Hij gaat binnenkort naar Azerbeidzjan, waar hij 'event supervisor' van het Eurovisiesongfestival zal zijn. Bakker hoopt 'oprecht dat er daarna nog plek voor hem is' bij G500. Na wat grappen over de culturele kwaliteit van het festival wordt hij gerustgesteld.

Talent genoeg dus. Op den duur hoopt Van Lienden dat zijn rol 'wat terug zal vallen'. Maar op zijn vraag tijdens het campagneoverleg wie het leuk zou vinden om ook het woord te voeren, blijft het stil.

Kleine legertjes

Het eerste congres dat in de agenda staat is van het CDA, op 2 juni. Stemrecht hebben de leden van G500 dan nog niet, maar spreekrecht wel. De eerste congressen moeten daarom een soort generale repetitie worden. 'Als vijfhonderd jongeren één minuut het woord voeren, dan zijn we tien uur verder', rekent Van Lienden voor.

Een workshop 'congres voeren' is in de maak. Er komen 'kleine legertjes' van 25 man, geleid door jongeren die een masterclass van het campagneteam hebben gekregen. Eline Bötger - net als Van Lienden oud-bestuurslid van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren - stelt voor om de nacht voor het congres in legertenten door te brengen. Bakker twijfelt of kamperen wel bij 'het profiel van het G500-lid' past.

Als beweging zit G500 tussen Occupy en de politieke jongerenpartijen (pjo's) in. Occupy bracht duizenden mensen op de been, maar miste leiding, een duidelijk programma en toegang tot de besluitvorming. De pjo's zitten wel dichtbij de macht, maar krijgen nauwelijks de kans om eigen ideeën in te brengen. G500 komt nu met een nieuwe strategie. Door lid te worden van de middenpartijen nestelen de jongeren zich in het centrum van de macht, maar door een beweging te blijven, houdt G500 het initiatief in eigen handen. 'Wij zien macht niet in termen van zetels, maar in termen van ideeën', aldus Van Lienden.

Aan het eind van de vergadering blijkt dat de 'social media manager' Feijen - oud-lijsttrekker van de BNN-jongerenpartij 'Lijst 17' en actief bij GroenLinks - nog twijfelt over het lidmaatschap van G500. 'Wordt een coalitie van de drie middenpartijen niet het hoogste doel?' Van Lienden antwoordt dat G500 geen promotiecampagne voor de PvdA, CDA en VVD mag worden. De traditionele regeringspartijen moeten juist een verjongingskuur krijgen.

Vooruitlopend op de verkiezingscongressen waar de jongeren willen aanschuiven, stuurde de G500-leiding maandag alvast een brief naar alle Kamerleden met de oproep een 'hervormingsgezinde meerderheid' te vormen, die 'noodzakelijke maatregelen' kan treffen. Bij voorkeur die uit hun tienpuntenplan. Hoe dan ook kunnen PvdA, CDA en VVD alvast vijfhonderd stoelen extra klaarzetten.

undefined

Meer over