Verjongd team zakt soms nog volledig weg

JOHN VOLKERS

SHANGHAI - Waterpolo: WK vrouwen

'Het is beter zevende te worden dan achtste.' Met die geweldige 'open deur' beëindigde bondscoach Mauro Maugeri het WK waterpolo van zijn nationale vrouwenploeg. Nederland versloeg vrijdag in de laatste wedstrijd, om de zevende plaats, vicewereldkampioen Canada met 8-7.

Het was in het Magnolia Span Natatorium een duel, waarin slechts met golfjes de potentie van de verjongde, nationale ploeg aan de oppervlakte kwam. Dat was direct het manco van de olympisch kampioen van 2008 in Shanghai die aan faam heeft ingeboet. 'Soms speelden we goed, soms speelden we slecht', aldus Maugeri.

De Italiaan, inwoner van Hilversum, benoemde de jeugdigheid van zijn team als oorzaak van die onregelmatigheid. Jonge speelsters zijn minder consistent dan routiniers. Na de Spelen van Peking zijn zeven olympiërs afgezwaaid, onder hen topschutter Daniëlle de Bruijn en de twee andere linkshandigen Marieke van den Ham en Rianne Guichelaar. Dat heeft Nederland qua schotvermogen kwetsbaar gemaakt, zo maakte Shanghai 2011 duidelijk.

Het team drijft tegenwoordig op de gelouterde krachten Iefke van Belkum, Yasemin Smit, Mieke Cabout, Biurakh Hakhverdian en Ilse van der Meijden. De laatste is een geweldige keepster, maar zij begon het WK met een geblesseerde schouder.

Maugeri: 'Bij elke wedstrijd wisten we in de ochtenduren niet of Ilse zou spelen. Dat geeft onzekerheid. Tot vijftien dagen voor het WK was het onzeker of ze zou meegaan. Ze was goed tegen de VS en Hongarije, maar niet goed tegen Griekenland.'

Het duel tegen Griekenland uit de kwartfinales is de wedstrijd waar Maugeri zich vrijdag nog steeds het hoofd over brak. Hoe kon zijn ploeg, die in de eerste periode domineerde, in het tweede part zo worden weggespeeld? De Griekse vrouwen kwamen door de 5-1 uit dat deel van het knock-outduel vorstelijk aan de leiding.

Maugeri: 'We speelden goed en opeens was het voorbij. Dat moet mentaal zijn geweest. Dat heb je met jonge speelsters. Daarna kwamen we terug in de wedstrijd. Het had niet mogen gebeuren.'

Nederland dacht in de poule twee topploegen (wereldkampioen Verenigde Staten en Hongarije) te hebben getroffen, maar ook dat bleek in Shanghai bezijden de waarheid. De Amerikaanse vrouwen werden slechts zesde, Hongarije negende. De nationale ploeg speelde in de poule in beide confrontaties gelijk.

Maugeri: 'We winnen vandaag van de vicewereldkampioen van 2009, Canada. Nederland werd bij dat toernooi vijfde. In het WK in Melbourne was Nederland negende. Een jaar later was de ploeg olympisch kampioen. Griekenland werd vrijdag wereldkampioen door China te verslaan. Ze hebben nooit eerder in een finale gestaan. In een jaar kan veel veranderen in het waterpolo.'

De Italiaanse coach zegt naar het proces van zijn team te kijken, niet naar de momentopname. 'Van deze vijftien dagen kun je zeggen dat het slecht was. Maar als je ons over de voorbije drie jaren de maat neemt, dan is het best een mooie prestatie van een nieuw team.'

De jongeren ontwikkelen zich snel, meent Maugeri. Hij gaf complimenten aan 'Slot', Sabrina van der Sloot, en aan Robin Remers en Nienke Vermeer. 'Nienke heeft de grootste stap gemaakt.' Een tegenvaller was Nomi Stomphorst. 'Zij kan veel beter dan ze heeft laten zien', aldus Maugeri.

Op 1 september gaat zijn ploeg intern in Zeist. Zij bereidt zich voor op de Europese titelstrijd van januari in eigen land. Daar moet in de topvijf worden geëindigd (als Italië daar bij is) om toegang te krijgen tot het olympisch kwalificatietoernooi in Rome. De Europees kampioen kan niet worden afgevaardigd naar de Spelen van Londen. De Europese quotumplaats is al ingenomen door gastland Engeland.

De drie toplanden van Rome plaatsen zich voor de Spelen van Londen. Alleen als Zuid-Afrika zich terugtrekt, is een vierde ticket beschikbaar. De olympische titelverdediger (Nederland) heeft geen streepje voor in de kwalificatie. Maugeri: 'We gaan ons eerst volledig concentreren op het toernooi in Eindhoven en daarna proberen onze vorm vast te houden voor Rome. Ik wil dat mijn team constant gaat presteren.'

undefined

Meer over