Verhagen bruskeert Duitse bondskanselier

Duitsland zou beter af zijn geweest met een kanselier van christen-democratische huize. De huidige socialistische bondskanselier Schröder 'is een van de minst succesvolle en minst indrukwekkende kanseliers sinds de Tweede Wereldoorlog'....

Volgens Verhagen voert Schröder een 'kortzichtig opiniebeleid waarbij Duitsland zijn voortrekkersrol in Europa heeft losgelaten en structurele hervormingen nauwelijks uit de verf komen. Het is in het belang van Nederland dat onze grote buur en belangrijkste handelspartner goed draait en niet de oude vermoeide man van Europa is', voegde de CDA-voorman nog aan zijn observaties toe.

De opmerkingen van Verhagen komen aan de vooravond van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Nog geen twee weken geleden kwamen premier Balkenende en Schröder tijdens een lunchontmoeting in Berlijn tot de conclusie dat er geen stekeligheden meer bestonden in de relatie tussen Nederland en Duitsland. Alle rimpels die waren ontstaan door de ruzie tussen minister Zalm van Financiën en zijn Duitse collega Eichel over de aanpak van het Duitse begrotingstekort waren gladgestreken, heette het.

Half april komt Schröder naar Nederland voor een lezing tijdens de businessweek van de Erasmusuniversiteit van Rotterdam. Tijdens dat bezoek heeft de bondskanselier ook een ontmoeting met premier en CDA-partijleider Balkenende en mogelijk een onderhoud met de koningin.

De Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken onthielden zich vrijdag van commentaar op de uitlatingen van de parlementariër Verhagen.

Meer over