Vergroot de pil de kans op depressie?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: vrouwen die de pil slikken, krijgen daardoor vaker depressie.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Huisartsen zullen er hun handen vol aan hebben: nieuw onderzoek zou bewijzen dat de pil depressies veroorzaakt. De overdosis aan hormonen zou de onderliggende boosdoener zijn. 'De pil maakt depressief: mag jouw dochter de pil nog slikken?', legde VROUW Magazine zijn lezers voor. HP/De Tijd, Marie Claire, Metro en LINDA Nieuws kwamen met vergelijkbare koppen.

Is er echt reden tot ongerustheid?

Een nieuw onderzoek is er in ieder geval. Deense wetenschappers hielden ruim zes jaar lang van één miljoen Deense vrouwen bij of ze anticonceptiepillen slikten en of ze al dan niet de diagnose depressie kregen. En jawel: vrouwen die de pil gebruiken, hadden vergeleken bij niet-gebruikers een 23 procent hogere kans om ook aan depressie te lijden. Bij pubers was die kans zelfs 80 procent groter.

Telegraafs VROUW Magazine noemt dat een 'schrikbarend aantal', maar de percentages zeggen niets over aantallen: die liggen namelijk lager. Uit de studie blijkt dat ongeveer 2 op de 100 Deense vrouwen de diagnose depressie in een willekeurig jaar krijgt. Slikken al die 100 vrouwen de pil, dan komt er ongeveer één depressiegeval bij. Op bevolkingsniveau gaat dat weliswaar om tienduizenden vrouwen, maar voor 97 op de 100 vrouwen maakt het niet uit of ze de pil hadden geslikt.

Geen depressiebom

En zelfs dan is het maar de vraag of die extra depressiegevallen direct te wijten zijn aan de hormonen uit de pil. Het kan ook zo zijn dat vrouwen om een andere reden vaker de diagnose depressie krijgen terwijl ze toevallig ook vaker anticonceptie kiezen, zegt Theo Stijnen, hoogleraar medische statistiek. Waarschijnlijk vertekent dat de resultaten. Helaas hebben de onderzoekers geen anticonceptiemiddelen zonder hormonen meegenomen om dat te controleren.

Ook met de nieuwe studie erbij lijkt de pil dus geen depressiebom te zijn. Al vallen andere stemmingsproblemen vanwege gebrek aan gedegen onderzoek niet zomaar uit te sluiten, aldus neuropsychologen in het blad Frontiers in Neuroscience.

Oordeel

null Beeld .
Beeld .
Meer over