Vergiftigd, in de Tour? Dat zei Duboc ook, in de ronde van 1911

Fränk Schleck verklaart zijn positieve dopingcontrole in de Tour als volgt: hij heeft geen verboden stof genomen, dus moet hij wel vergiftigd zijn. Nu vraagt het peloton zich af: door wie dan wel?

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

PAU/BAGNÈRES-DE-LUCHON - Had er iemand belang bij om met de etenswaar van de Luxemburgse renner Fränk Schleck te knoeien? Wie dan? Het zijn de vragen die het Tourpeloton zich woensdag in de Pyreneeën stelde. De renner van RadioShack zei dat er maar één verklaring is voor zijn positieve dopingtest, omdat hij het verboden middel niet heeft genomen: iemand heeft hem vergiftigd.

Als zijn contra-expertise ook positief blijkt te zijn, zal de 32-jarige Luxemburger een klacht indienen tegen 'een voor mij nog onbekend persoon', liet hij weten. Schleck stapte dinsdag uit de Tour nadat de internationale wielrenunie hem ervan op de hoogte had gebracht dat na de dertiende etappe in zijn urine sporen zijn gevonden van een verboden vochtafdrijvend middel, xipamide. Het kan het gebruik maskeren van spierversterkende hormonen of van een bloedtransfusie.

Schleck betwistte in zijn verklaring een verboden stof genomen te hebben. Ook zijn ploeg stelde zich achter de kopman op. 'We hebben geen reden Fränk niet te geloven', zei RadioShack-ploegleider Dirk Demol. De nummer twee van de Tour van vorig jaar is door zijn ploeg ook niet geschorst. Hij krijgt de tijd om aan zijn verdediging te werken.

De verklaring die Schleck gaf, was een verhaal uit de oude doos in de Tour - en in de wielersport. Al in 1911 beschuldigde Paul Duboc de concurrentie van vals spel. Iemand van de clan van Gustave Garrigou zou hem in de tweede Pyreneeënrit een bidon met gif hebben aangeboden. Duboc leek op weg naar de eindzege, tot hij kermend van de pijn in de berm terechtkwam. Garrigou won de Tour.

In 1969 werd Eddy Merckx op doping betrapt in de Giro d'Italia. Ook de Belg wees beschuldigend naar de concurrentie. Iemand uit het gevolg van Felice Gimondi zou iets in zijn bidon hebben gedaan.

Complot

De kans dat de concurrentie dit keer betrokken is bij een complot, lijkt niet groot. Schleck speelt nauwelijks een rol in het algemeen klassement. Hij stond twaalfde, op bijna 10 minuten van geletruidrager Bradley Wiggins. Nooit maakte hij aanspraak op een etappezege. Het was een prestatie die Schleck eigenlijk onwaardig was. 'Maar hij was vol ambitie om een van de twee Pyreneeënritten te winnen', zei Demol bij de start van de zestiende etappe in Pau.

Dopingexpert Harm Kuipers dacht dat het een domme actie van iemand uit de begeleidingsstaf van RadioShack moet zijn geweest. Zijn collega's staan voor een raadsel. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat iemand zo'n risico neemt, een middel als xipamine slikken. Want wat een renner in de Tour bij uitstek niet wil, is vocht verliezen. Dat doet hij op de fiets al zo veel dat hij nauwelijks in staat is dat zelf aan te vullen. Bovendien is xipamine heel goed opspoorbaar door de laboratoria.

Schleck worstelde in deze Tour. Zijn verhouding met teammanager Johan Bruyneel is ronduit slecht. Bruyneel dwong hem tot deelname aan de Giro d'Italia, omdat hij ontevreden was over diens prestaties tot dat moment. De Luxemburger klaagde vervolgens over de gevolgen die dat zou hebben voor zijn Tourvorm.

Zodoende vertrok hij met lage verwachtingen naar de Tour. Al na een week zei Schleck zijn kleine broertje Andy te missen. Die laat de ronde schieten na een val in de Dauphiné.

Ondertussen lekten verhalen uit over de ploeg die de twee broers volgend jaar zouden beginnen met het Duitse cosmeticabedrijf Alpecin. Jan Ullrich maakt er reclame voor, voor een haargroeimiddel - met het affiche 'doping voor het haar'.

Volgens ingewijden proberen de Schlecks hun huidige ploeg daarom op te blazen. Het zou betekenen dat ze geen contractbreuk hoeven plegen. Eerder deze Tour deponeerden de broers met Fabian Cancellara een klacht bij de UCI wegens achterstallige betaling door hun werkgever. Jakob Fuglsang, gepasseerd voor de Tour, spande om die reden een zaak aan bij een Luxemburgse rechtbank.

Failliet

Vorige week dook het verhaal op dat de ploeg vrijwel bankroet is. Leopard Trek zou een tekort hebben van 7 miljoen euro. De berichten zijn inmiddels officieel ontkend. De late betalingen ontstonden na wisseling van de firma waar de renners zich laten betalen. Gevraagde documenten konden niet worden overgelegd. 'We storten niet zomaar grote sommen geld op rekeningen die ons onbekend zijn', aldus een woordvoerder.

De fusie tussen Leopard Trek en RadioShack is een verstandshuwelijk. De familie Schleck wil niet samenwerken met Bruyneel, die een levenslange schorsing wegens dopingpraktijken boven het hoofd hangt.

De toekomst van Fränk Schleck? De ploeg geeft hem voorlopig de tijd om naar verdachten te speuren. Maar woordvoerder Philippe Maertens zei: 'Hij heeft geen verklaring voor de positieve test, en we vermoeden dat die de komende dagen ook niet komt.'

undefined

Meer over