Vergetelheid

ZE konden tulpen al zo mendelen dat het bijna rozen leken, en katten dusdanig fokken dat ze al haast kwispelden, of zelfs met een vaatje cognac aan hun nek de sneeuw in wilden om door lawines overvallen bergbeklimmers van een wisse dood te redden....

Intussen kunnen ze ook een gen isoleren, een stier melken, een geit klonen en zonder tussenkomst van man of vrouw ('Hoe planten jullie je voort?', vroeg de marsman aan de aardbewoner, en toen die het zo'n beetje had voorgedaan, zei de marsman: 'Goh, zo maken wij auto's') een mens maken.

Dan moet er langs manipulatieve weg toch ook wel iets te doen zijn aan de Oranjemannen die in Portadown - oud marktstadje in Armagh, Ulster, gelegen aan een stroompje genaamd de Bann - met alle geweld door de katholieke wijk Drumcree wilden marcheren, en die nu verongelijkt kamperen aan de voet van een wegversperring?

We moeten natuurlijk met elkaar afspreken wat we precies uit die steile christenkoppen willen wegkweken, en op het eerste gezicht ben je geneigd voor de factor God te kiezen.

Altijd goed, natuurlijk.

Injecteer Paisley, en injecteer in één moeite door ook die altijd wat achterbaks om zich heen kijkende Gerry Adams (of heb je voor rooms een afzonderlijk te ontwikkelen serum nodig?) - en het gedonder is afgelopen. Dat wil zeggen: er is voor de aanhang van een paar miljoen uiteraard een hele hoop méér antismetstof nodig, maar ik neem aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties voor een goed doel nog wel wat in kas heeft.

Maar valt er voor Tony Blair eindelijk echt iets te lachen, als Noord-Ierland in een volgende generatie geheel ontkerstend is?

Blijft de vraag.

Bij nader inzien zouden we denk ik toch moeten kiezen voor het geheugengen bij al die even deplorabele als levensgevaarlijke malloten, die hun Gelijk niet ontlenen aan een ruzie van gisteren maar aan eentje uit 1688.

In eigen land kennen we dat misschien ook een beetje - Klein Rechts haalt verhaal bij Kok omdat Trix in 2000 de geboortedag van Karel V wil herdenken bij de vuile Spanjaarden - maar van Schutte heb je altijd de indruk dat hij 't voor de zekerheid eerst nog even heeft opgezocht bij Van Deursen, of in de verzamelde werken van Abraham Kuyper. Het zit niet in z'n bloed, niet in z'n genen. Er gaan dagen voorbij dat hij er niet in wrok aan terugdenkt, laat staan dat hij jaarlijks een mars zou willen organiseren die van Tholen tot diep in het roomse Breda leidt.

Uit een onderzoek van het Historisch Nieuwsblad blijkt dat Nederlandse jongeren nauwelijks meer iets weten van '40-'45. Ze denken dat de bezetting begon op 10 mei 1945, en dat De Telegraaf een verzetskrant is geweest, en Dolle Dinsdag associëren ze eerder met Hennie Huisman dan met King Kong.

Erg?

Het zal erger worden als die mevrouw Netelenbos Ritzen opvolgt en het (geschiedenis)onderwijs nog verder naar onzelieveheer helpt dan Jo het - in z'n roomsheid - toch al voor mekaar heeft gekregen.

Maar het heeft ook iets gezonds dat iemand van na de Watersnood (1953, jongelui!) gelooft dat de Deltawerken zijn aangelegd door de Batavieren, zoals de naar mijn schatting omstreeks 1965 geboren commentaarschrijver van de Volkskrant ervan overtuigd is dat de nationale voetbalrage begon in 1974 - want hij heeft geen weet van Wij gaan naar Rome uit 1934, en anders dan Schutte heeft hij 't niet eens willen opzoeken.

Geef ons heden ons dagelijks brood, is ons al geleerd door Jezus Christus (een profeet van ver vóór de Spice Girls), en daar zat iets in: dat brood van gisteren is oud.

De vergetelheid is een zegen in vermomming.

Meer over