Lezersbrieven

'Vergelijk hippiegeneratie niet met fanatieke moslims'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 2 december.

null Beeld Elliot Landy
Beeld Elliot Landy

Brief van de dag

Twente moet eigen broek ophouden

Het is toch van de gekke dat de gemeente Enschede de voetbalclub FC Twente te hulp schiet met een lening van maar liefst 32 miljoen euro terwijl er ook nog een bedrag van 17 miljoen euro openstaat (Ten eerste, 1 december). Het wordt tijd dat de regering gemeenten gaat verbieden om geld van de belastingbetaler in voetbalverenigingen te steken die door financieel wanbeheer failliet dreigen te gaan. Met deze miljoenen zou de gemeente Enschede heel nuttige dingen kunnen doen. Beseffen ze bij de gemeente wel dat er spelers bij Twente rondlopen die tonnen per jaar aan salaris opstrijken? Geld dat uiteindelijk door de belastingbetaler wordt opgebracht.Voetbalclubs moeten gewoon hun eigen broek ophouden en anders maar failliet gaan en zeker niet op de been worden gehouden door de hardwerkende belastingbetaler.

Gerard Rood, Bovenkarspel

Luxe leven

Arie Elshout schrijft dat de grote vervuilers zich stilhouden, maar ontwikkelingslanden niet. Ze eisen geld van de rijke landen die het probleem hebben veroorzaakt (Ten eerste, 1 december). Zeker voor wapens om zichzelf te beschermen tegen opstanden van hun straatarme inwoners om zo hun luxe levensstijl te kunnen voortzetten. En nu helemaal in Parijs, waar ze op de eerste rij zitten om de meest exclusieve wijnen naar binnen te slurpen voordat ze terugvliegen naar hun straatarme bevolking met koffers vol luxespullen.

Willem Dwarswaard, Capelle aan den IJssel

Bizarre vergelijking

Elke zaterdag reisde ik van mijn zakgeld naar Amsterdam voor de wekelijkse demonstratie tegen de oorlog in Vietnam. We waren tegen de oorlog en voor geweldloze weerbaarheid en vriendelijk zijn tegen elkaar. We waren de enthousiaste, protesterende jongeren van de flowerpower- generatie die in het interview met Gabriël van den Brink (Vonk, 28 november) zo achteloos vergeleken worden met de jonge fanatieke moslims van tegenwoordig.

Onbegrijpelijk, omdat die juist geweld en oorlog verheerlijken en zichzelf als 'bovenmens' beschouwen ten opzichte van 'ondermensen' die geen moslim zijn of niet moslim genoeg. Dat kan ik geen jeugdig enthousiasme noemen. Integendeel. Deze jongens worden volgens een bepaald systeem aangestuurd door een zelfbenoemde, besloten elite. Het fascistische principe.

De jarenzestiggeneratie verzette zich juist tegen een elite die alles kon bepalen. En als ik dan lees ik dat Van den Brink verderop in het interview zegt dat 'de elite (in ons land) een belangrijke taak heeft, namelijk het algemeen belang definiëren', dan huiver ik. Acht hij lageropgeleiden daar werkelijk niet toe in staat of wil hij alleen voorkomen dat ze zich met het door de elite bepaalde algemeen belang gaan bemoeien?

De kracht van de jaren zestig was achteraf bezien vooral dat we vreedzaam waren, niet in verdienmodellen dachten en ons niet bezighielden met het maken van domme vergelijkingen.

Lot Blom, Utrecht

Kort door de bocht

Goed interview van Martin Sommer met voormalig marxist Gabriël van den Brink in Vonk (Vonk, 28 november). Maar als de vragen van Sommer wat indringender worden, dan is het ineens 'te kort door de bocht'. De professor moet toch nog wat verder evolueren.

Louk de Wit, Breda

Gabriël van den Brink Beeld Adrie Mouthaan
Gabriël van den BrinkBeeld Adrie Mouthaan

Te grote broek

Naar aanleiding van het artikel 'Nederlandse wetenschap kan Science en Nature op zijn buik schrijven' het volgende: ik juich het idee toe om alle wetenschappelijke kennis via open access toegankelijk te maken.

Echter, als alleen NWO dit doet, trekt Nederland weer eens een te grote broek aan. Immers, de in het artikel genoemde consequentie van het niet meer kunnen publiceren in Science en Nature is dodelijk voor de Nederlandse wetenschap en de Nederlandse wetenschappers. In de Champions League van de Europese wetenschap, de European Research Council (ERC), kunnen topwetenschappers meedingen naar beurzen van 2,5 miljoen euro.

Bij de evaluatie van de aanvragen is een van de eerst gestelde vragen hoe vaak de aanvrager in deze tijdschriften heeft gepubliceerd. Door het genoemde NWO-initiatief prijst Nederland zich dus uit de markt van deze prestigieuze prijzen. Het is veel verstandiger dit initiatief namens de hele EU te nemen. Als Nederland de enige is, heeft dat net zo weinig effect als wanneer de KNVB, als protest tegen de macht van de FIFA, de Nederlandse voetbalkampioen terugtrekt uit de Champions League.

prof. Ben Lugtenberg, Leiden ( zes jaar lid van een ERC-panel)

undefined

Welke familie? Welke buren?

Hoezo 'Buren en familie moeten bijspringen bij het stofzuigen en poetsen'? (Ten eerste, 27 november). Mijn man en ik zijn de 80 gepasseerd. Wij kunnen gelukkig nog voor onszelf zorgen. We rijden nog auto. Mocht dit echter niet meer zo zijn, dan zijn we mooi hulpeloos.

Onze buren zijn allemaal oud, want wij wonen in een appartementencomplex voor ouderen. De hulp die we kunnen verwachten is dus gering. Van onze kinderen woont er één zoon bij ons in het dorp. Hij en zijn vrouw hebben gelukkig allebei werk. En ze hebben drie opgroeiende kinderen.

Van onze broers en zussen zijn er nog twee over. Eén zus is ernstig ziek en de andere zus woont in Amsterdam. Hoezo hulp van buren en familie?

Wil Struik-Schouten, Drunen

Opblazen

Begrijp ik het goed dat als Dijsselbloem het heeft over 'zo blazen we onze welvaartsstaat op' (Ten eerste, 28 november), hij het alleen heeft over geld en niet over de waarden en normen waar we zeggen voor te staan?

Henk Span, Leeuwarden

Meer over