NieuwsRaketaanval

Vergeldingsactie VS in Syrië kost zeker 17 pro-Iraanse strijders het leven

De VS hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd. Het gaat om doelen bij de Iraakse grens van milities die door Iran worden gesteund. Het Pentagon zei dat het een vergelding was voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin  Beeld AP
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd AustinBeeld AP

Bij de aanval zouden zeker zeventien pro-Iraanse strijders om het leven zijn gekomen, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Ook zouden drie vrachtwagens met munitie zijn vernield, verklaarde de directeur van het SOHR, Rami Abdel Rahmane. Een Amerikaanse functionaris sprak van een ‘handvol’ slachtoffers.

De luchtaanval was de eerste militaire actie die is ondernomen door de regering-Biden. De aanval was niet bedoeld om de militaire betrokkenheid van de VS in de regio te vergroten, maar eerder om te laten zien dat de VS bereid zijn om het Amerikaanse personeel en de coalitietroepen in Irak te verdedigen, aldus het ministerie van Defensie. ‘We hebben gehandeld op een weloverwogen manier, teneinde de gehele situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren’, aldus woordvoerder John Kirby van het Pentagon.

Volgens minister van Defensie Lloyd Austin was de aanval geslaagd. ‘We zijn ervan overtuigd dat het doelwit werd gebruikt door dezelfde sjiitische militanten die de aanvallen op onze mensen uitvoerden’, zei hij, verwijzend naar de raketaanval van 15 februari in Noord-Irak bij de luchthaven van Erbil. Zo'n veertien raketten werden toen afgevuurd op militairen van de VS en internationale bondgenoten in het autonome Koerdische gebied.

Vernietigd

Kirby zei dat bij de Amerikaanse luchtaanvallen ‘meerdere faciliteiten zijn vernietigd bij een grenscontrolepunt dat werd gebruikt door een aantal door Iran gesteunde militante groepen, waaronder Kata’ib Hezbollah. Volgens een Amerikaanse functionaris zou de locatie door milities worden gebruikt om wapens te smokkelen.

De VS geven Kata’ib Hezbollah de schuld van diverse aanvallen op Amerikaans personeel en belangen in Irak in het verleden. De aanval bij Erbil werd echter opgeëist door een kleine, weinig bekende sjiitische groep. In het weekeinde ook een raketaanval uitgevoerd op een luchtmachtbasis bij Balad. Op maandag werd de internationale zone in Bagdad, waar onder andere de Amerikaanse ambassade is gevestigd, geraakt door vier raketten. De ambassade werd niet getroffen. Ook vielen er geen slachtoffers.

‘De operatie heeft een ondubbelzinnige boodschap’, aldus Kirby. ‘President Biden zal optreden om Amerikaans personeel van de coalitie te beschermen.’ Hij sprak van een ‘proportioneel militair antwoord’. Biden besloot de luchtaanval uit te voeren nadat Austin hem had geadviseerd tot actie over te gaan. De president overlegde eerst met diverse bondgenoten, waaronder landen die deelnemen aan de internationale coalitie die de Iraakse regering bijstaat.

Versplinterd

Iran heeft ontkend banden te hebben met Saraya Alwiya al-Dam, de groep die de raketaanval bij Erbil opeiste. De door Iran gesteunde sjiitische milities in Irak zijn behoorlijk versplinterd geraakt sinds de Amerikaanse drone-aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis iets meer dan een jaar geleden. Zij kwamen om het leven bij de aanval vlakbij de luchthaven van Bagdad. Dit tweetal had de controle over de sjiitische gewapende groepen die met steun van Teheran in Irak opereren.

Meer over