Vergeet Pharrell Williams, ga naar Usher

Vergeet Pharrell Williams, al is het maar voor even, en ga naar Usher. Waarom? Drie goede redenen.

Robert van Gijssel
Usher. Dichter bij Michael Jackson zullen we nooit komen. Beeld CYVR/AKM-GSI
Usher. Dichter bij Michael Jackson zullen we nooit komen.Beeld CYVR/AKM-GSI

Hij gaat al even mee. Waar. Al bijna twintig jaar. En in de categorie opwindende, zwarte Amerikaanse muziek zijn tegenwoordig best wat spraakmakendere namen te noemen. Ook waar. Toch zijn er redenen te bedenken waarom u op 4 maart naar de Ziggo Dome moet afreizen, als de Amerikaanse r&b-ster Usher daar zijn 'UR Experience' wil delen. Hieronder vindt u er drie.

Good Kisser

Dat vindt hij zijn vriendin, getuige zijn recente single. We kunnen er niet over meepraten. Maar Good Kisser, afgelopen zomer uitgekomen, is Usher in topvorm: schaamteloos lekker gezongen, inclusief gloedvolle achtergrondstemmen die zo uit het gospelkoor komen gerold. Lekkere en gelikte r&b, met warme herinneringen aan de eighties, waarbij vooral het Princy falsetstemmetje het hem doet. En natuurlijk de onwaarschijnlijk beheerste en funky drumritmes, geproduceerd door de jonge Amerikaan Andrew 'Pop' Wansel, die eerder al aanschoof bij Kanye West en Alicia Keys. Al deed Good Kisser het matig in de popcharts wereldwijd: door de r&b-smaakpolitie werd de single een van de heerlijkste van dit jaar genoemd. Vergeet Pharrell Williams, al is het maar voor even. Vorige maand werd bekend dat Usher met Good Kisser meedingt naar een Grammy. Terecht. Mits net zo joviaal soulvol en funky uitgevoerd als op single willen we Good Kisser best graag live zien en horen.

UR?

Meestal krijgen we eerst het plaatje en daarna de tournee. Niet bij Usher. Waar blijft dat album UR? Het had al in september moeten verschijnen. Tegen het Amerikaanse magazine Billboard vertelde Usher begin september dat hij de plaat even had teruggetrokken uit het releaseproces. Hij was nog niet tevreden en was druk met een boksfilm (Hands of Stone, over Sugar Ray Leonard). Usher wilde geen haast maken, vooral omdat de samenwerkingen voor album UR zo leuk kunnen uitpakken als er maar wat aandacht aan wordt besteed. Usher werkt op UR met producer Diplo, met Nicki Minaj, met Ed Sheeran, de onvermijdelijke Pharrell Williams, met Skrillex en Drake. Een nogal gevarieerde vriendenclub en dat belooft dus wat. Het nieuwe werk is voorlopig uitsluitend live te horen in de Ziggo Dome. Een datum voor de nieuwe plaat: to be announced.

Michael Jackson

Michael Jackson is dood. En ja, dat is heel erg. Maar gelukkig is er Usher. Kijkt u in de Ziggo Dome een beetje door de oogharen richting podium, dan ziet u hem: de geest van Michael Jackson - we zullen het ermee moeten doen. Usher kan heel veel: zingen en acteren, maar vooral ook dansen. Zie bijvoorbeeld de clip bij Good Kisser - daar is-ie weer. Toch best gewaagd: Usher begint zijn dansmoves met drie bewegingen uit Jacksons Moonwalk-techniek. Maar goed, die beheerst hij dan ook tot in de perfectie. Zo mag hij iedere clip wel aftrappen. Natuurlijk heeft Usher naar Jackson gekeken. Sterker nog: hij heeft hem obsessief bestudeerd. Op YouTube staat een hartverwarmend filmpje van Usher van een jaar of vier geleden, toepasselijk en geheel niet overdreven genaamd The Best Dancer Usher. We zien hoe Usher een jasje aantrekt (plus een paar diamanten danssneakers), en een reeks ongelooflijke dansbewegingen uit spijkerjas en baggy jeans laat sijpelen, waaronder een zijwaartse Moonwalk. Dichter bij Michael zullen we nooit kunnen komen.

Usher, 4/3, Ziggo Dome, Amsterdam

Meer over