Vergeet het millennium, vandaag gebeurt het

Zijn we met z'n allen zo bezig met het millennium dat we bijna zouden vergeten dat het vandaag de negende van de negende in negentienhonderd-negenennegentig is....

'Dankzij foto's en filmpjes kunnen we ons een aardig beeld vormen van hoe de wereld er vroeger uitzag. Maar hoe de wereld vijftig jaar geleden klonk is vrijwel niet te achterhalen', aldus van Manen, die zelf ook regelmatig even zijn microfoon open zet om wat geluid vast te leggen voor later. En daar wil hij wat aan doen.

Doel is zoveel mogelijk geluidsfragmenten te verzamelen, vanuit de hele wereld, zodat we straks met z'n allen kunnen luisteren hoe de wereld klonk anno 1999. Dus weg met deze krant en hup naar zolder, op zoek naar die oude casetterecorder. Iedereen moet vandaag om negen uur in de ochtend negen minuten geluid opnemen. Wat je ook opneemt, het is altijd goed.

Er is alleen een probleem: hoe bereik je geluidsverzamelaars in het buitenland? Ook daar heeft Van Manen aan gedacht. Via Internet, maar vooral via de BBC World Service doet hij een oproep. Participanten kunnen hun reacties opsturen naar Postbus 9, 1000 AA in Amsterdam.

De geluidsfragmenten wil hij op een Internetpagina verzamelen. Daar kan dan een bepaalde coördinaat worden aangeklikt, waarna precies te horen is hoe het klonk op die plek op 9 september 1999 om 09.09 uur. Wie wil genieten van het kunstwerk moet dus wel even geduld hebben.

Meer over