Vereniging Veronica overweegt samenwerking met publieke omroep

Middels een bijzondere constructie zou de vereniging van de legendarische omroep Veronica weer terug kunnen keren in het publieke omroepbestel. Althans, dat denkt het bestuur dat naar eigen zeggen met meerdere omroepen spreekt over een comeback. Voorzitter Youri Albrecht onthult dit vandaag in de Brabantse regiokrant BN/De Stem.

Thijs van Soest
null Beeld

Een terugkeer is niet mogelijk als aparte omroep onder de naam Veronica, maar samenwerking met een andere omroep is wel een optie, stelt Albrecht. Vooral voor kleine omroepen als BNN, WNL, Omroep Max en PowNed is samenwerking interessant, omdat de vereniging zo'n 700.000 'slapende' leden heeft dankzij het nog altijd populaire Veronica Magazine, dat nu door Sanoma wordt uitgegeven. Een kleine omroep zou daarmee in één klap een grote jongen worden.

Mag dat?
Met welke omroepen hij en het Veronica-bestuur in gesprek zijn, wil hij niet zeggen. Ook is niet duidelijk of de constructie wel mag van het Commissariaat voor de Media. Zijn de 700.000 Veronica-leden nog wel geldig als omroepleden? Het Commissariaat reageert desgevraagd verrast op het voornemen van de vereniging Veronica en laat weten nog even geen commentaar te kunnen geven. 'We moeten dit eerst uitzoeken', stelt een woordvoerster.

ANP
De vereniging Veronica beheert momenteel tientallen miljoenen euro's aan vermogen van de voormalige omroep. De vereniging is via het bedrijf V-Ventures eigenaar van persbureau ANP en aandeelhouder van de Sky Radio Groep, waarvan Radio Veronica weer een onderdeel is.

De publieke omroep Veronica ging in 1995 commercieel en maakte enige jaren onderdeel uit van de Holland Media Groep, het huidige RTL Nederland. Na onenigheid verliet Veronica de RTL-club om het zelfstandig te proberen. Dit mislukte tot twee keer toe. Later, in 2003, wordt de naam Veronica gekocht door het SBS-concern dat haar zender V8 omdoopte in Veronica. De rechten op de naam liggen dientengevolge nu nog altijd bij het SBS-concern.

Meer over