Verenigde Staten schorten militaire oefeningen met Zuid-Korea op

De Verenigde Staten hebben de militaire oefeningen met Zuid-Korea voor onbepaalde tijd geschorst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Daarmee maakt Amerikaans president Donald Trump zijn belofte aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waar.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld EPA
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld EPA

Tijdens de historische ontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni had de Amerikaanse president beloofd om de ‘war games’ (oorlogsspelletjes) met Zuid-Korea stop te zetten. Die zijn volgens hem ‘provocerend’ en ‘erg duur’. Met zijn aankondiging leek Trump niet alleen Zuid-Korea en de andere Aziatische bondgenoten van de VS te verrassen, maar ook het Amerikaanse leger zelf.

Het Pentagon bevestigde vrijdag dat het de militaire oefeningen met Seoel voor onbepaalde duur zou opschorten, ‘om de aanstaande diplomatieke onderhandelingen geleid door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te steunen’. Verdere beslissingen zullen afhangen van het feit of Noord-Korea te goeder trouw productieve onderhandelingen blijft voeren, zegt woordvoerster Dana White.

Vorig jaar namen 7.500 Amerikaanse en 3.000 Zuid-Koreaanse militairen deel aan de militaire oefening Freedom Guardian. In Zuid-Korea zijn zo'n 28.500 Amerikaanse troepen gestationeerd.

Meer over