Verenigde Staten en China wisselen bezoeken uit

De Verenigde Staten en China zijn het gisteren in de marge van de Asean-conferentie eens geworden over een reeks wederzijdse bezoeken van hooggeplaatste functionarissen tegen het einde van het jaar....

REUTER; AP

Reuter, AP

JAKARTA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Christopher, sprak gisteren in Jakarta met zijn Chinese ambtsgenoot Qian Qichen. De ministers wonen daar een conferentie bij van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) en het Regionale Forum van de Asean. Ze kwamen overeen dat Christopher in november een bezoek brengt aan China. De Chinese minister van Defensie Chi Haotian gaat voor het eind van december naar de Verenigde Staten.

Twee Amerikaanse experts op het gebied van wapenbeheersing zullen Peking aandoen, en China's nationale veiligheidsadviseur Li Huaqiu wordt verwacht in Washington. De komende maanden zullen drie bilaterale commissies zich buigen over handel, technologie en economie.

China heeft zich echter niet aangesloten bij een akkoord tussen de VS en Rusland over een verbod op atoomproeven. Christopher en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Primakov hadden de dag ervoor hun gezamenlijke steun uitgesproken voor een compromistekst van het Verdrag over een Alomvattend Verbod op Atoomproeven.

De Nederlandse diplomaat Jaap Ramaker, die de discussies leidt, stelde het compromis voor toen de 61 landen die het verdrag moeten ondertekenen het in juni niet eens konden worden. De gematigd positieve reactie van de VS en Rusland verhoogt de druk op China en India om hun verzet tegen het verdrag op te geven.

Maar de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qian Qichen onthield zich gisteren van steun voor de compromistekst. Hij sprak slechts de hoop uit dat de partijen zich 'flexibel' zullen opstellen als volgende week de debatten over het verdrag zullen worden hervat. China denkt niettemin dat voor september een aanvaardbare versie van het verdrag kan worden opgesteld. China en de VS zullen hun bilaterale discussie over de kwestie voortzetten.

Meer over