Verenigde Staten breiden rechten van homostellen uit

De Amerikaanse regering zet een nieuwe stap op weg naar de gelijkberechtiging van homostellen. Binnenkort krijgen zij dezelfde justitiële rechten als heteroparen genieten onder de federale wetgeving. Dat zal het ministerie van Justitie vandaag bekendmaken.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Gehuwde homo's en lesbiennes kunnen dan niet meer gedwongen worden tegen elkaar te getuigen in rechtszaken. Ze mogen gezamenlijk faillissement aanvragen. En als gedetineerde in een federale gevangenis krijgen ze dezelfde bezoek- en correspondentierechten als heterogevangenen. Ook zullen zij vervroegde invrijheidstelling mogen aanvragen als de partner niet voor zichzelf kan zorgen.

De verdere uitbreiding van rechten voor homostellen werd zaterdag aangekondigd door minister van Justitie Eric Holder. Zij is een uitvloeisel van de uitspraak die het Hooggerechtshof vorig jaar juni deed. Het bepaalde toen dat homoparen het recht hebben op dezelfde federale overheidsregelingen als heterostellen. Het ging hierbij onder meer om successierechten. Als niet-erkende partner moesten homo's en lesbiennes veel meer successierechten betalen dan de nabestaanden in een heterohuwelijk.

Burgerrechtenbeweging

Op grond van de uitspraak van het Hooggerechtshof is de regering-Obama bezig geleidelijk aan de gelijkberechtiging ook op andere terreinen in te voeren. Eerder besloot zij al dat homostellen een gezamenlijke belastingaangifte mogen indienen en hetzelfde recht op ouderenzorg (Medicare) zullen krijgen als heteroparen. Nu komen daar de justitiële rechten bij. Het doel is volledige gelijkberechting. In een speech tot de Human Rights Campaign, een actiegroep voor gelijke homorechten, maakte minister Holder zaterdag de vergelijking met de zwarte burgerrechtenbeweging in de jaren zestig. Net als toen, gaat het om gelijkheid voor de wet. 'Zo belangrijk als het gevecht tegen discriminatie op basis van ras destijds was, en vandaag de dag nog steeds is, zo verzet ik mij nu net zo sterk tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid of geslacht', zei Holder, de eerste zwarte minister van Justitie van de verenigde Staten.

De gelijke justitiële rechten die hij zaterdag aankondigde, zullen gelden voor homoparen in de hele VS. Het gaat om federale rechten. Zij zullen dus ook worden toegepast in staten die het homohuwelijk niet erkennen. Op dit moment is het homohuwelijk wettig in zeventien staten plus het District of Columbia (de hoofdstad Washington DC).

De maatregelen kunnen op verzet rekenen van conservatieven en van hen die menen dat de president de grondwet overtreedt door de rechten van de afzonderlijke staten te negeren.

undefined

Meer over