Verdwijnende Maldiven sparen voor nieuw land

De Maldiven gaan sparen om een nieuw land te kunnen kopen als de eilandengroep in de Indische Oceaan verdwijnt door de stijging van de zeespiegel.

ANP

Dit zegt Mohamed Nasheed (41), die afgelopen maand de eerste democratische presidentsverkiezingen op de Maldiven won, maandag in de Britse krant The Guardian. Het grootste gedeelte van de Maldiven ligt maar 1,5 meter boven de zeespiegel, met het hoogste punt op het Wilingili-eiland op 2,4 meter boven zeeniveau.

Het land met zijn 380.000 inwoners verdient jaarlijks miljarden dollar aan het toerisme - in 2006 kwamen bijna 470.000 toeristen naar de groep van 1192 eilanden. Van die inkomsten wordt nu jaarlijks wat opzij gelegd om een nieuw thuisland te kopen.

‘Wij willen niet decennia als klimaatvluchtelingen in tenten leven’, aldus Nasheed. Hij heeft zijn oog laten vallen op land in India of Sri Lanka omdat die landen qua cultuur, eten en klimaat op de Maldiven lijken. Ook Australië is een optie omdat er veel ruimte is.

Nasheed wordt dinsdag beëdigd als nieuwe president van de Maldiven. Hij volgt Maumoon Abdul Gayoom op die sinds 1978 regeert.

Meer over