Verdrinken in het raadsel van de waarheid

De surprise party ter ere van de pensioengerechtigde detective Jerry Black wordt onderbroken door de vondst van een vermoord meisje....

Een helder gegeven voor een een intrigerende psychologische thriller naar een boek Friedrich Dürrenmatt. Het is de derde film van Sean Penn en verreweg zijn beste. Het is ook de ongeveer zeventigste film van Jack Nicholson, en ook voor deze acteur, die al vele jaren zijn publiek tracteert op een persiflage van zichzelf, is het een van de beste rollen sinds jaren.

De film begint met een wat kunstmatige proloog: Nicholson staat als verwarde zwerver bij een verlaten benzinepomp in zichzelf te mompelen, vogels vliegen aan het zwerk langs, sfeervolle plaatjes van cameraman Chris Menges roepen een onwezenlijke sfeer op.

Pas aan het eind wordt de scène duidelijk en blijkt het begin ook het slot te zijn. Pas in de loop van de film wordt ook helder dat Penn de inleiding gebruikte om aan te geven dat het geen rechttoe-rechtaan film is, maar een psychologische analyse van een eenzame man met een verleden en weinig toekomst, die op een of andere manier uit is op een 'verlossing' en in een laatste obsessie probeert een heilige belofte na te komen.

De lauwe Amerikaanse ontvangst is tekenend voor een voorgevormd filmdenken, waarin genres helder dienen te zijn en een politiethriller niet gemengd mag worden met een psychologische karakterstudie.

Sean Penn trekt zich daar niets van aan en ontwikkelt zich tot een onafhankelijke, persoonlijke regisseur die een groeiend vakmanschap koppelt aan een sublieme acteursregie en een gevoel voor psychologie dat veel dieper gaat dan een goede plotvertelling.

Ongewoon veel bekende namen (Helen Mirren, Vanessa Redgrave, Mickey Rourke, Sam Shepard, Harry Dean Stanton, noem maar op) komen in bijrollen even langs, terwijl Penns partner Robin Wright met allure stand houdt naast Nicholson en meer blijkt dan alleen 'de nieuwe Jessica Lange'.

Bijna elk personage in The Pledge heeft een dubbele kant, het mysterie rond de vraag wie de moordenaar is, blijft overeind en de uiteindelijke waanzin van Jerry Black is begrijpelijk, aangrijpend en aandoenlijk tegelijk.

De man die zijn hele leven vragen heeft opgelost en zich nog één keer waar wil maken, ook als man naast een vrouw, verdrinkt in het raadsel van de waarheid dat nooit wordt opgelost.

Meer over