Verdrietige directie wil vastgoedfonds overnemen

Het ondergewaardeerde vastgoedfonds European City Estate, beursgenoteerd, gaat op zoek naar een koper voor zichzelf. Een adviseur bekijkt de komende weken in opdracht van de directie of er geïnteresseerde kandidaten zijn....

Vooral de aandeelhouders moeten van de voorgenomen verkoop profiteren. 'Er gaapt al jaren een grote kloof tussen de beurskoers en de intrinsieke waarde. Wij gaan ervan uit dat die situatie niet verandert. Een bod biedt de aandeelhouders een uitstapmogelijkheid', meent financieel directeur A. Goudsbloem.

Directeur Richard Homburg van het ambitieuze fonds Uni-Invest wil niets zeggen over eventuele interesse. 'U kent de regels', zegt hij, 'En wij wisten inderdaad dat zij zich in de etalage hebben geplaatst.'

Aandelen European City Estate hadden eind vorig jaar een nettovermogenswaarde van 33,70 gulden. Op de beurs noteerden de stukken dinsdag bij opening omgerekend 24,13 gulden. Door het nieuws over het mogelijke bod kwam daar rond het middaguur 1,65 gulden bij op 25,78, nog altijd ver onder de werkelijke waarde.

European City Estate bestaat sinds 1990. Aanvankelijk richtte het fonds zich voornamelijk op Oost-Europa. Inmiddels is de koers verlegd naar onder meer de Benelux en Oostenrijk. Kantoorgebouwen hebben de overhand in de totale portefeuille, die eind vorig jaar een omvang had van 377 miljoen gulden. Over 1998 behaalde de onderneming een winst van 10,2 miljoen gulden tegenover een verlies van krap 26 miljoen het jaar daarvoor.

Volgens M. Berkelder, analist bij Stroeve, komt het niet vaak voor dat een fonds systematisch zo veel onder intrinstieke noteert. 'Dat komt vooral doordat ze erg veel in Duitsland hebben, en die markt is slecht. Maar er zijn ook in Engeland een paar fondsen die dergelijke problemen hebben. ' De kans dat de directie bij een overname inderdaad flink geld verdient, lijkt hem zeer reëel.

Meer over