Verdonk slachtoffer van vlotte babbel

Rita Verdonk is opgelicht. Van de 135 duizend euro die haar was toegezegd, is nog geen cent overgemaakt...

AMSTERDAM Rita Verdonk is voor 135 duizend euro opgelicht door de geldschieter die beloofde dat hij 1.800 toegangskaarten van het openingsfeest van Verdonks beweging in Amsterdam zou opkopen. De veronderstelde politieke filantroop blijkt de 39-jarige zakenman Nick van der L. , die een verleden heeft van faillissementen en dubieuze projecten in het buitenland.

Verdonk heeft nooit bekend willen maken wie de geldschieter was. Het bedrag van 135 duizend euro werd haar in een persoonlijk gesprek toegezegd door Van der L., die zich voorstelde als oud-beurshandelaar in Amsterdam en investeerder die nu in Dubai woont. Ondanks herhaald aandringen werd het geld niet overgemaakt.

‘De vraag hoe Rita zich zó in de luren heeft kunnen laten leggen, is terecht’, zegt woordvoerder Kay van de Linde van Trots Op Nederland. ‘Het antwoord is dat zij uitgaat van vertrouwen en niet van wantrouwen. Ze vertrouwt iemand op zijn woord totdat het tegendeel blijkt.’

Het zakelijk verleden van Van der L. is niet onbesproken. In 2004 figureerde hij in een reportage in de Telegraaf over een mislukt toeristenproject in Libië waarbij miljoenen euro’s verdwenen zouden zijn. Na enkele rechtszaken werden zijn huis, inboedel en persoonlijke holding in 2003 bij opbod verkocht.

Het blad Story citeert deze week bronnen rond Verdonk die zeggen dat Van der L. de beweging op termijn miljoenen beloofde. Vanuit Dubai had hij gezien ‘dat het helemaal verkeerd ging in Nederland’. Toch wilde hij terugkeren vanwege z’n gehandicapte dochtertje. Omdat zijn vrouw ‘beslag had gelegd op zijn buitenlandse rekeningen’ kon het beloofde geld nog niet worden overgemaakt.

De toezegging staat op papier, maar de beweging doet geen aangifte van oplichting, zegt Van de Linde. ‘Dan krijgen we een jarenlange procedure en daar hebben we geen zin in.’

Meer over