Verdonk: op straat alleen Nederlands

Minister Verdonk voor Integratie wil dat op straat Nederlands wordt gepraat en geen buitenlandse talen...

‘Nederlands praten op straat is heel belangrijk. Ik krijg van veel mensen mailtjes dat zij zich unheimisch voelen op straat’, zei de minister zaterdag op een VVD-congres over integratie in Rotterdam. ‘Ik wil gedragsregels over wat wij als Nederlanders belangrijk vinden om hier te leven.’ Zij zei dat zij met deskundigen om de tafel zit om deze op te stellen.

Niet iedereen in de VVD is overtuigd van een verbod andere talen in het openbaar te spreken. De Amsterdamse wethouder Griffith (economische zaken) verzette zich hevig tegen zo’n voorstel. ‘Ik vind dat te ver gaan. Amsterdam is een wereldstad met buitenlandse investeerders, die juist de tolerantie prijzen. Als ik met een vriendin Surinaams op straat spreek en wij veroorzaken geen overlast, dan is daar niks mis mee’, zei Griffith.

Volgens de Rotterdamse burgemeester Opstelten (VVD) moet de code niet als een wet worden gezien. ‘Het is niet zo dat wanneer ik op de Coolsingel een andere taal hoor, ik ga bellen. Het gaat er niet om dat er nooit iets anders mag worden gesproken. Maar we moeten duidelijk maken dat als je Nederlands niet in de genen hebt, je het hier gewoon niet redt.’

Verdonk stelt dat het allochtonen vaak niet duidelijk is wat van hen wordt verwacht als zij zich in Nederland hebben gevestigd. ‘Zij spreken mij daarop aan. Wij moeten daar duidelijker in durven zijn’, aldus de minister.

Meer over