Verdonk blijft in Tweede Kamer én in VVD

Rita Verdonk blijft lid van de Tweede Kamer nu ze uit de VVD-fractie is gezet. Ze wil haar zetel, maar óók haar VVD-lidmaatschap niet opgeven....

ANP

Verdonk heeft dat maandag gezegd in EénVandaag. Ze wees erop dat het VVD-congres zaterdag een motie heeft aangenomen waarin staat dat ze een belangrijke rol in de partij moet blijven spelen. Verdonk doet woensdag niet mee met de algemene politieke beschouwingen in de Kamer, verklaarde ze tegenover het programma Netwerk. Of ze uiteindelijk ook een nieuwe beweging gaat oprichten, beslist ze later.

Volgens Verdonk zijn de problemen voor de VVD en partijleider Mark Rutte nog niet voorbij. In EénVandaag zei Verdonk maandag dat ‘de basis’ ontevreden is. ‘Steeds roept Rutte dat hij rechts is, maar hij is links. Dat voelen mensen thuis’, aldus Verdonk.

Files
Het speerpunt van haar eenmansfractie wordt de bestrijding van de files, meldt ze in dat programma. ‘Als ik minister van Verkeer en Waterstaat was geweest, waren de files nu een stuk korter.’

Verdonk zegt in Netwerk ook dat ze zich bevrijd en opgelucht voelt, maar ook in de steek gelaten na het VVD-congres van zaterdag. ‘Een klein groepje maakt de dienst uit bij de VVD. Ik ben blij dat ik daarvan af ben.’ Verdonk wil weliswaar lid blijven van de VVD, maar gaat ook onderzoeken of een eigen beweging voldoende steun zou kunnen krijgen.

Verdonk heeft eind vorige week nog geprobeerd het VVD-Kamerlid Aptroot over te halen om met haar een nieuwe beweging op te zetten. Aptroot bevestigt dat in NRC Handelsblad. 'We hebben elkaar gebeld en ge-smst, ja. Ze vroeg of ik niet met haar mee wilde doen, als ik de fractie uit zou gaan.' Aptroot liet na het VVD-congres zaterdag weten dat hij de VVD trouw zou blijven.

Reactie Rutte
VVD-leider Mark Rutte noemt Verdonks besluit om een eigen fractie te beginnen en toch VVD-lid te willen blijven ‘een gewrongen constructie’ en ‘een gek verhaal’. Hij vindt dit ook niet bij Verdonk passen, die immers altijd pleit voor duidelijkheid. Wat Rutte betreft zijn er maar twee opties: ‘of in de Kamer blijven en uit de VVD, of in de VVD blijven en uit de Kamer’.

Schade
Verdonk werd donderdag uit de VVD-fractie gezet naar aanleiding van uitspraken die ze had gedaan op een besloten bijeenkomst. Volgens Rutte berokkende Verdonk de partij al te vaak schade. Op de ledenvergadering van zaterdag bleek een grote verdeeldheid over de kwestie. Ereleden Hans Wiegel en Frits Korthals Altes wilden een ultieme lijmpoging, maar daar voelden ereleden Henk Vonhoff, Gerrit Zalm en Frits Bolkestein juist niets voor.

Meer over