NieuwsCoronamaatregelen

Verdere versoepeling coronawet: lagere boete, geen strafblad

De coalitie werkt aan verdere versoepeling van de coronawet. Zo moet de boete bij het overtreden van de 1,5-meterregel omlaag naar 99 euro. Overtreders krijgen dan geen strafblad. Ook moet de duur van de noodwet ingekort worden tot drie maanden in plaats van een half jaar.

Handhavers in het centrum van Rotterdam. De coalitie wil de boete bij het overtreden van de 1,5-meterregel verlagen naar 99 euro. Beeld ANP
Handhavers in het centrum van Rotterdam. De coalitie wil de boete bij het overtreden van de 1,5-meterregel verlagen naar 99 euro.Beeld ANP

De coalitiepartijen gaan een amendement indien om in elk geval de boete omlaag te krijgen. In het oorspronkelijk voorstel zou de boete, die zonder tussenkomst van de rechter wordt opgelegd, 390 euro of hoger zijn. Overtreders krijgen in dat geval ook een strafblad, waardoor ze moeilijker aan bijvoorbeeld een baan bij de overheid of in het onderwijs kunnen komen. Door de boete te verlagen naar 99 euro krijgen overtreders geen aantekening in hun strafblad.

Als het aan D66-Kamerlid Maarten Groothuizen ligt, wordt de duur van de coronawet ook ingekort tot drie maanden. Nu is dat nog zes maanden. Veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat te lang.

Het is nog altijd onzeker of de coronawet voldoende steun krijgt in de Tweede en Eerste Kamer. GroenLinks-leider Jesse Klaver keerde zich eerder deze week tegen de spoedwet. Ook de PvdA twijfelt nog. Zonder steun van de oppositie heeft het kabinet geen meerderheid in de senaat. De komende weken gaat de Kamer de wet bespreken.

Juridische omweg

De noodwet is volgens het kabinet noodzakelijk, omdat de coronamaatregelen op dit moment via een juridische omweg worden doorgevoerd. De Wet publieke gezondheid, die eigenlijk bedoeld is voor het bestrijden van een pandemie, biedt onvoldoende mogelijkheden om een 1.5-meterregel op te leggen of de horeca te verplichten de deuren te sluiten. Het kabinet werkt daarom nu met noodverordeningen die door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s worden uitgevoerd.

De meeste experts zijn het erover eens dat een nieuwe wettelijke regeling gewenst is, maar het voorstel waar het kabinet aanvankelijk mee kwam leidde tot een storm van kritiek, ook binnen de coalitie. Sindsdien zijn er tal van wijzigingen doorgevoerd, maar de politieke weerstand is vooralsnog niet verdwenen.

Meer over