Verdediging PSV laat zich te kijk zetten door tiener Zivkovic

Een zegereeks van acht wedstrijden had de gebreken van PSV verbloemd. FC Groningen legde ze in Eindhoven alsnog bloot en won er voor het eerst in de clubgeschiedenis.

CHARLES BROMET

EINDHOVEN - PSV - FC GRONINGEN: 2-3

Cijferfetisjisten die het voetbal trachten te vangen in statistieken, hadden het zaterdagavond zwaar in Eindhoven: de resultaten uit het verleden boden geen enkele garantie voor het krankjorume gevecht dat PSV - FC Groningen was.

PSV, met een zegereeks van acht wedstrijden achter de rug, verloor van een tegenstander die sinds de winterstop slechts één punt buitenshuis had weten te bemachtigen. En: het was de eerste overwinning ooit van Groningen in het Philips Stadion. Het werd 2-3.

De ploeg van de kort voor rust naar de tribune gestuurde coach Erwin van de Looi (kritiek op de arbitrage) doet zichzelf met regelmaat tekort. Met spelers als Zivkovic, Kostic, Chery en Van der Velden is er meer dan genoeg kwaliteit in huis om elke tegenstander op z'n minst te testen. Groningen heeft dat te weinig gedaan.

De spelers vonden dat zelf ook, dus zeiden ze elkaar onlangs de waarheid. 'Dat was goed, dan weet je wat je aan elkaar hebt', aldus Chery.

Op de voor hun club historische avond stelden de mannen in het groen hun fans gerust: Groningen, dat op 20 oktober ook thuis had gewonnen van PSV (1-0), heeft de play-offs om Europees voetbal in het vizier.

PSV stelde hevig teleur. In de eerste wedstrijd in afwezigheid van de revaliderende coach Phillip Cocu maakten met name de centrumverdedigers Rekik en Bruma het bont. Ze lieten zich te kijk zetten door tiener Zivkovic, die nog net geen rolfluitje uit zijn achterzak toverde om zijn belagers in het gezicht uit te lachen.

De toekomstige Ajacied, die vorige week Vitesse-aanvoerder Kashia tot wanhoop dreef met zijn onbevangen spel, legde de defensieve kwetsbaarheid van PSV pijnlijk bloot. De Eindhovense verdedigers kregen maar geen vat op hem. Op Kostic, zijn adjudant op de linkerflank, trouwens ook niet.

PSV had achtereenvolgens gewonnen van Cambuur, Twente, Heracles, NEC, Go Ahead Eagles, Utrecht, Vitesse en Roda JC, maar die knappe reeks heeft heel wat mankementen verbloemd. De overdosis aan fortuin, vooral in de uitwedstrijden tegen Cambuur en Go Ahead Eagles, leidde bijvoorbeeld nogal af van de slechte organisatie van de verdediging.

Handsbal

PSV had zaterdag in de slotfase op gelijke hoogte kunnen komen als scheidsrechter Van Sichem de onopzettelijke handsbal van Van der Velden of het ten val brengen van Depay door doelman Bizot met een penalty had bestraft. Tijdelijk hoofdcoach Faber was zo realistisch te erkennen dat zijn ploeg de fout bij zichzelf moest zoeken.

Volgens Van der Velden had Groningen de angel uit PSV getrokken door Depay te neutraliseren. Chery wees op de uitzonderlijke rol van Zivkovic. 'Hij wordt een grote spits, dat ga ik jullie vertellen. Hij gaat het ook maken bij Ajax. Geef hem een jaar of twee.'

De bravoure waarmee hij sprak, had zijn spel ook gekenmerkt. Chery maakte het derde Groningse doelpunt, een vrije trap die insloeg doordat niemand de met een curve getrapte bal aanraakte. Daarop was getraind, zei Chery stralend. 'Dat hij er zo in kon, maar ook bij een lichte aanraking.'

Aanvankelijk leek het er niet op dat de avond zich zo zou ontwikkelen. Van der Velden maakte een horrorstart door PSV in de tweede minuut vrije doorgang naar Bizot te geven. Zijn foute breedtepass, zomaar in de voeten van de verder onzichtbare Ruiz, was de aanleiding tot de 1-0 van Depay: een intuïtieve halve omhaal.

Na afloop zei Van der Velden, echt waar, dat het stadionlicht hem bij de fout had gehinderd. 'Je begint daardoor dramatisch. Voor jezelf moet je de knop dan zien om te zetten.' Dat lukte wonderwel. Zowel Groningen als Van der Velden zelf maakte duidelijk dat een valse start geen verlammend effect hoeft te hebben.

Slim

Groningen voetbalde vrijuit en in de achttiende minuut was de schade al gerepareerd. Van der Velden lanceerde Kostic, die Arias eruit liep. Zijn voorzet werd bij de eerste paal ingetikt door Zivkovic, die Rekik te slim af was: 1-1.

Deze aanval was kenmerkend voor de hele wedstrijd. Zivkovic (17) was de twee jaar oudere huurling van Manchester City continu de baas. Met zijn fysiek en door veel slimmer te reageren op situaties in het veld.

Een minuut na de gelijkmaker was het zelfs 1-2, doordat Rekik in de fout ging. Hij dacht alle tijd te hebben bij het uitverdedigen, maar hij had niet gerekend op Chery, die hem de bal brutaal afhandig maakte. Kostic reageerde alert door de bal hard en laag langs doelman Zoet te schieten: 1-2.

Een onnodige strafschop bracht PSV, na pootje haken van Ruiz door Botteghin, na 35 minuten op gelijke hoogte. De 2-3 eindstand deed recht aan het gebodene. PSV, dat naar de vierde plaats zakte, is niet zo sterk als de winnende reeks had gesuggereerd. En Groningen is lang niet zo zwak als de ploeg de tweede seizoenshelft heeft doen geloven. Dat statistieken maar niet mogen misleiden.

undefined

Meer over